Autovisie
Autovisie Nieuws 25 nov 2017

Dossier: In de herkansing voor 15.000 euro

Hoewel we nu in de rij staan voor een compacte crossover, kregen deze exemplaren bij hun verschijning de handen niet op elkaar. Terwijl ze hun tijd eigenlijk ver vooruit waren! Wie geeft dit drietal een tweede kans?

Chevrolet Trax (2013 – 2014)

tweede kans

Feitelijk is de Trax het zustermodel van de Opel Mokka. De Duitser werd wel een succes, de Amerikaan niet. Buiten diens schuld: vlak na de introductie stopte Chevrolet er in heel Europa mee. De Trax biedt een hoge zit en ruimte voor 4 volwassenen. Hij ziet er eigenzinniger uit dan de Mokka, maar kies bij aanschaf wel voor een stel parkeersensoren vanwege het slechte zicht rondom. Met een bagageruimte van 356 liter is de kofferbak bescheiden. De 1.4-liter benzinemotor met turbo is goed voor een gemiddeld verbruik van 1 op 14. De instapmotor, met een inhoud van 1.6-liter, is nog iets minder zuinig. Bij een autobedrijf in Oudenbosch vinden we een mooie bruine 1.6 LT-uitvoering (2013, 48.000 km) voor € 14.950.

Oordeel van de Wegenwacht

Als de remlichtschakelaar kapot is, wil de hendel van de automaat bij deze Chevrolet soms niet meer uit de parkeerstand. Dat probleem verdwijnt zodra er een nieuwe schakelaar in is gezet. Rijden zonder remlichten is alleen niet aan te raden, dus de auto moet wel op transport. Daarover gesproken: een knipperend laadstroomlampje betekent dat de Trax in de zogenaamde transportmodus staat. De Wegenwacht kan dat telefonisch verhelpen.

Citroën C4 Aircross (2012 – 2015)

tweede kans

De C4 Aircross is tot aan zijn ventieldopjes van Japanse makelij. Er staat alleen een Franse naam op. Het model is het resultaat van een korte vrijage tussen Citroën en Mitsubishi. Voor het eigenzinnige Citroën-publiek was dat een afknapper; bij gebrek aan succes werd de crossover na drie jaar alweer van de markt gehaald. Dat neemt niet weg dat de Aircross kwalitatief een hele goede en betrouwbare auto is. Hij zit vrij hoog, maar is redelijk ruim en rijdt comfortabel. Versies met een 1.6-liter benzinemotor scoren een gemiddeld verbruikscijfer van 1 op 12. Bij de Peugeot-dealer in Heemskerk kun je terecht voor een net wit exemplaar (2012, 83.000 km) met een prijskaartje van € 14.725.

Oordeel van de Wegenwacht

De Aircross is even probleemloos als de Mitsubishi ASX waarvan hij is afgeleid. Er is bij de Wegenwacht maar één euvel bekend: bij exemplaren met ‘keyless go’ komt het voor dat de module voor de afstandsbediening ontregeld raakt. Dat gebeurt alleen in de winter, maar valt helaas niet ter plekke op te lossen. Als de auto alleen de sleutel niet herkent, dan past de Wegenwacht weliswaar een noodgreep toe, maar blijft een reparatie achteraf noodzakelijk.

Skoda Roomster (2007 – 2015)

tweede kans

Van dit drietal heeft de Roomster als enige zijn geplande productieperiode uitgediend. Het is echter bij één modelgeneratie gebleven. De Roomster is in feite een Skoda Fabia, waaraan vanaf de voorruit een andere koets is bevestigd. De Roomster biedt geen hoge zitpositie, maar wel een hoop ruimte. De kofferbak meet minimaal 480 liter. Klap je de achterbank neer, dan is de Skoda net een kleine bedrijfswagen. De 1.2-liter TSI is de fijnste (benzine)motor en rijdt gemiddeld 1 op 13. gaspedaal.nl weet er bij de Skoda-dealer in Oss zo eentje te staan in het lichtblauw. De Roomster heeft het Ambition-uitrustingsniveau, komt uit 2014 en heeft 49.000 kilometer ervaring. Voor € 13.750 word jij de nieuwe eigenaar.

Oordeel van de Wegenwacht

Technisch is de Roomster in hoge mate identiek aan diverse Volkswagen- en Skoda-modellen, waardoor eventuele euvels overeenkomen. Doorslaande bougiekabels en kapotte bobines bijvoorbeeld. Typisch voor de Roomster is de gespleten bedrading van de injectie. Daardoor weigert de motor dienst. De Wegenwacht isoleert de boel opnieuw en vervangt een zekering. Pas op met de elektronische regeleenheid in de voetenruimte van de bestuurder! Als hiervan per ongeluk een draad wordt losgetrokken, kunnen diverse elektronisch fouten optreden. De motor start dan ook niet meer.

Ons advies

Het is geen auto die je op elke straathoek ziet en juist daarom zouden wij voor de Citroën C4 Aircross kiezen. Het is een prima auto; dat weet alleen niemand.