Een mooie cabriolet heeft het hele jaar door een smaakvolle uitstraling. Tegenwoordig is het wel zoeken geblazen als je een exemplaar voor vier personen wilt. Toch hebben wij er drie gevonden!

Audi A3 Cabrio (2013 – heden)

Audi A3 Cabriolet


Audi biedt al jaren een breed aanbod aan cabriolets. We kiezen in dit geval voor de fraaie en smaakvolle A3. Geen auto die je op elke straathoek tegenkomt en dat geeft het model een zekere meerwaarde. Helaas bemoeilijkt het ook de zoektocht naar een geschikt exemplaar, want binnen ons budget zijn er maar weinig te vinden. De A3 rijdt als cabriolet erg prettig, met de nadruk op comfort. Achterin kunnen volwassenen ook goed te zitten: het is de ruimste van deze drie. Daarbij biedt de A3 ook nog eens 320 liter bagageruimte. Bij de outlet van een bekende leasemaatschappij in Veghel verkopen ze een prachtig zwart exemplaar (2014, 150.000 km) voor € 22.400.

Oordeel van de Wegenwacht

De benzinemotoren van de Audi willen bij deze generatie wel eens wat meer olie verbruiken. Regelmatig peilen en - indien nodig - bijvullen is de remedie. De S-tronic automaat kan wel eens ontregeld raken. De Wegenwacht lost dit op met een ‘harde reset’. Frappant is het feit dat de motorkap ook ‘aan de verkeerde kant’ open kan springen. Dit is oorspronkelijk een veiligheidsvoorziening, bedoeld om voetgangers bij een aanrijding een zachtere landing te bieden. Maar spontaan openschieten gebeurt dus ook. Gelukkig kan de kap eenvoudig worden teruggedrukt.

Opel Cascada (2013 – heden)

Opel Cascada


De Cascada is een indrukwekkende verschijning, mede dankzij de ruim bemeten lichtmetalen wielen. De auto valt alleen slecht te overzien. De voorruitomlijsting is fors en sluit je het dak, dan verdwijnt de wereld om je heen (en dat mag je in dit geval vrij letterlijk nemen). De bagageruimte is met 280 liter niet onaardig, maar heeft een onhandige vorm. Niettemin is de Opel een comfortabele cruiser. De zitruimte achterin is voor volwassenen nèt acceptabel. Er staat een opvallend groot aanbod gebruikte exemplaren op gaspedaal.nl. Een mooi voorbeeld is de rijk uitgeruste, witte 1.6 Turbo Cosmo (2014, 63.000 km) bij de Opel-dealer in Arnhem. Die auto kost € 24.900.

Oordeel van de Wegenwacht

Technisch is de Cascada identiek aan het vorige model Astra. Bij deze Opels komen diverse elektronische storingen voor. Vaak is dat een kwestie van een kapotte sensor (op krukas of nokkenas), of onjuiste informatie (de temperatuurmeter geeft bijvoorbeeld ten onrechte aan dat de motor veel te heet is). Als het relais van de brandstofpomp kapot gaat, weigert de Cascada dienst. Gelukkig is zo’n relais snel te vervangen. Slecht contact tussen accu en zekeringen is voor de Wegenwacht ook een kleinigheid.

Volkswagen Golf Cabrio (2011 – 2016)

Volkswagen Golf Cabrio


De laatste generatie van de Golf Cabrio was de eerste zonder de nogal ontsierende rolbeugel waaraan je zijn voorgangers kon herkennen. Het is een goed doordachte cabriolet: boven de voorstoelen zit een hard gedeelte van de kap, dat in geopende toestand dienst doet als afdekplaat. Hij rijdt als een reguliere Golf, dus erg comfortabel. Achterin zitten kan, maar niet voor lange ritten. De bagageruimte (250 liter) is sowieso te klein voor een vakantie met z’n vieren. De Volkswagen-dealer in Oostburg biedt voor € 23.950 een fraaie rode 2.0 GTI (2012, 71.000 km) aan. Mocht je door een regenbui worden overvallen, ben je in ieder geval snel bij het eerste viaduct.

Oordeel van de Wegenwacht

Er zijn geen specifieke klachten bekend over de Golf Cabrio, maar wel van de Golf zelf (en van die auto is de open versie natuurlijk afgeleid). De T(F)SI-motoren kunnen bij hoge kilometerstanden problemen krijgen met de coating van de cilinders, wat tot een flinke motorschade leidt. Opvallend is dat de remlichtschakelaar vaak stuk gaat. De brandstofpomp ìn de tank stopt er ook wel eens mee; de Volkswagen moet dan op transport. Bijgeluiden uit de aandrijfassen of het onderstel kunnen in principe geen kwaad.

Ons advies

Merkvoorkeur speelt ook bij de keuze voor een cabriolet een belangrijke rol. In alle objectiviteit geven wij de voorkeur aan de vertrouwde, maar erg fijne Volkswagen.