Autovisie
Autovisie Nieuws 2 jun 2018

Dossier: Gebruikte hybrides voor 12.500 euro

Hybride personenwagens kwamen vijf jaar geleden nog in aanmerking voor het nodige fiscale voordeel. Inmiddels zijn de meeste leasecontracten afgelopen en kan zo’n ex-zakenhybride particulier een heel slimme koop zijn. In elk geval zijn ze lekker zuinig!

Honda Insight (2009 – 2014)

Honda Insight

Vreemd genoeg is de Insight nou juist een auto die helemaal niet zo vaak zakelijk is ingezet. Honda heeft veel particuliere kopers weten te bereiken met dit onderscheidende model. De Honda is een zogenaamde ‘mild hybrid’, wat inhoudt dat de elektromotor weliswaar assisteert, maar nooit zelfstandig aandrijft. Met de sterk gestroomlijnde Insight rij je niettemin met gemak 1 op 18. Medio 2012 was er een minimale facelift. De exemplaren daarvóór zijn onaangenaam hard geveerd, de latere rijden veel fijner. De zilvergrijze Trend-uitvoering, die we via gaspedaal.nl vinden bij een autobedrijf in Roermond, is er zo eentje: de hybride is van november 2013, heeft 36.000 kilometer gelopen en verkeert vrijwel in nieuwstaat. Het prijskaartje bedraagt € 12.250.

Oordeel van de Wegenwacht

De Insight rijdt probleemloos, al is er één onhandigheidje van het model bekend: de transmissie wil soms niet uit de parkeerstand. De Wegenwacht verhelpt dit ter plaatse. Als het vaker voorkomt, is het wel zaak er in de garage even naar te laten kijken.

Lexus CT200h (2011 – heden)

Lexus CT 200h

De aandrijflijn van de CT200h is identiek aan die van de Toyota Prius. Toch is het een hele andere auto om mee te rijden. De Lexus voelt als een klasse hoger: comfortabeler en met een mooier interieur. De eigenzinnige vormgeving eist zijn tol op de achterbank en in de kofferbak: daar is namelijk maar weinig ruimte beschikbaar. Het spaarzame verbruik maakt veel goed: zelfs met een vlotte rijstijl haal je nog gemakkelijk 1 op 18. Hogere kilometerstanden zijn voor dit soort auto’s geen probleem. Binnen ons budget zouden wij kiezen voor het zwarte exemplaar (augustus 2012, 123.000 km) dat voor € 12.200 te koop wordt aangeboden bij een autobedrijf in Surhuisterveen.

Oordeel van de Wegenwacht

De CT200h illustreert de spreekwoordelijke Japanse betrouwbaarheid. Het komt wel eens voor dat de stekker van de hoogspanningsaccu zich iets loswerkt. Dat is een kwestie van goed vastzetten, maar laat dat wel door de Wegenwacht doen! Bij een hybride auto is het niet verstandig de tank helemaal leeg te rijden: dat kan ertoe leiden dat de hybride-accu extern moet worden geladen en dat is een tijdrovende bezigheid.

Volkswagen Jetta Hybrid (2012 – 2014)

Volkswagen Jetta Hybrid

Met deze Jetta haakte Volkswagen slim in op de fiscale voordelen die dit soort auto’s recentelijk nog genoten. De Jetta Hybrid was eerder alleen in de USA te koop. Dat effect heeft korte tijd goed gewerkt, daarna verdween heel de Jetta hier van de markt. Op zich is dit een best comfortabele auto, met opvallend veel ruimte achterin en een joekel van een kofferbak (510 liter). Toch moeten we vaststellen dat deze Volkswagen in hybridetechniek niet vergelijkbaar is met de Japanse concurrentie. Het werkt allemaal minder verfijnd en een gemiddeld verbruik van 1 op 16 valt ook wat tegen. Bij een groot occasioncentrum in Tilburg staat een zilvergrijze (december 2013, 112.500 km) voor € 12.400.

Oordeel van de Wegenwacht

Er zijn bij de Wegenwacht geen specifieke klachten over de Jetta Hybrid bekend. Dat geldt trouwens voor de gehele Jetta-serie. Dit model deelt zijn techniek met onder meer de Golf, dus de klachten zijn ook hetzelfde. Een slecht lopende benzinemotor wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door een kapotte bobine. Daarvan heeft de krachtbron er vier, dus die klacht kan nog eens terugkomen. Als er snel aan zo’n bobine valt te komen, vervangt de Wegenwacht ‘m ter plekke.

Ons advies

Een hybride gezinsauto is een uitstekend idee. De aangeboden Honda wint het pleit, mede dankzij z’n zeer lage kilometerstand, in combinatie met het kwaliteitsniveau.