‘Populair’ is een Frans woord. Het is dan ook geen toeval dat Franse auto’s juist in ons land altijd heel populair zijn geweest. We zetten drie bestsellers van de grote Franse merken naast elkaar, die ook als occasion zeer gewild zijn.

Citroën DS3 (2010 – 2016)

Citroen DS3 - Autovisie.nl


Met de DS3 begon Citroën in 2010 een tweede modellenlijn, die een jonger publiek moest aanspreken. De compacte hatchback doet een beetje aan als een Mini, maar dan betaalbaarder. Elke DS3 wordt door de eerste koper naar smaak samengesteld. Daardoor zijn ze allemaal verschillend. Het is geen ruime auto en hij heeft maar drie portieren. Hij rijdt wel lekker scherp: de oorspronkelijke 1.4-liter benzinemotor is voor de meeste kopers al sterk genoeg. We zitten met ons budget aan de onderkant van het aanbod, wat betekent dat je goed moet opletten dat je geen kat in de zak koopt. In Helmond vinden we een leuke, witte 1.4 ‘Chic’ met lichtblauw dak, 114.000 kilometer gereden. Hij staat voor € 7.750 te koop bij een occasionbedrijf.

Wat kun je verwachten bij een tweedehands Citroën DS3? Lees het testoordeel van de ANWB hier.

Peugeot 208 (2008 – heden)

Peugeot 208 - Autovisie.nl


De 208 is zo’n auto waarmee je als bezitter een band krijgt, hij heeft iets vriendelijks over zich. Het kleine stuur en de sterke bekrachtiging vragen gewenning: je ziet je tellers óver je stuur heen. De 208 is niet de ruimste in zijn klasse. Kinderen zitten achterin prima, als je met kinderzitjes in de weer bent is een vijfdeurs fijner. De 208 rijdt Frans comfortabel en is daardoor een heel plezierige auto. De eenvoudigste benzinemotor (met 1.2-liter inhoud) mist trekkracht, maar rijdt wel 1 op 16 á 17. De goedkoopste exemplaren vallen nét binnen ons budget. Via gaspedaal.nl komen we terecht in ’s Gravendeel (ZH) bij een blauwe, uit België geïmporteerde 208 1.2-liter benzineversie van 2012 met 104.000 kilometers voor € 7.950.

Wat kun je verwachten bij een tweedehands Peugeot 208? Lees het testoordeel van de ANWB hier.

Renault Clio (2005 - 2012)

Renault Clio - Autovisie.nl


Dit is nog de vorige generatie van de Clio en daardoor hebben we binnen ons budget keuze te over. De huidige Clio verkoopt heel goed, dit model wordt vaak ingeruild. Ook deze generatie biedt best veel auto voor deze klasse. Hij scoort goed op het gebied van ruimte, comfort en uitstraling. Vier volwassenen kunnen goed zitten in deze Clio, een vijfdeurs is in dat geval wel zo fijn. Minpuntjes zijn de nogal doodse besturing en de onoverzichtelijke voorkant. De 100 pk sterke 1.2-liter benzine-uitvoering voldoet prima en heeft bovendien een keurig praktijkverbruik. Je rijdt er moeiteloos 1 op 16 mee. Bij de Renault-dealer in Utrecht staat een nette zwarte vijfdeurs 1.2 van 2010, met maar 52.000 kilometer voor € 7.900.

Wat kun je verwachten bij een tweedehands Renault Clio? Lees het testoordeel van de ANWB hier.

Het ANWB-advies

De bodem van het aanbod van een model is altijd lastig. De keuze van de 208 en DS3 voor acht mille is beperkt. Juist daarom is een iets minder hippe, maar erg fijne Renault Clio de beste keuze.