Autovisie
Autovisie Nieuws 13 aug 2016

Dossier: Duurzaam voor 8.000 euro

Het woord ‘duurzaam’ wordt tegenwoordig verkeerd gebruikt. Een auto die werkelijk duurzaam mag worden genoemd, kost niet teveel, heeft een bescheiden verbruik en is tot in lengte van jaren probleemloos bruikbaar. Zoals een van deze drie modellen.

Toyota Auris (2007 – 2013)

Toyota Auris - Autovisie.nl

Deze generatie van de Auris is vooral populair geworden, omdat er een hybride versie van bestaat. Dat is ook de aanrader als occasion. Weliswaar is er niks mis met een reguliere Auris, maar de versie met een brandstof- én een elektromotor rijdt bij normaal gebruik al 1 op 18. Daarbij is het standaard een automaat. Ondanks zijn gecompliceerde techniek valt het bedieningsgemak van zo’n Auris op. Spannend om te rijden is hij echter niet. Vanwege hun goede naam zijn Toyota’s relatief duur. Voor € 7.950 vinden we via www.gaspedaal.nl een witte met zwarte wielen bij een bedrijf in Overveen. De Auris is van 2011 en heeft 182.000 kilometer gereden. Dat lijkt veel, maar als particulier kun je hiermee nog jaren vooruit.

Wat kun je verwachten bij een tweedehands Toyota Auris? Lees het testoordeel van de ANWB hier.

Mazda 3 (2003 – 2009)

Mazda 3 - Autovisie.nl

De Mazda 3 wordt door autokopers consequent over het hoofd gezien. Het is namelijk een goed rijdende en ijzersterke auto. De 3 stuurt en schakelt haast sportief en de hele auto voelt degelijk en stevig aan. Zijn overmatige bandengeluid is het enige minpuntje, al is dat bij de kleine facelift van 2006 al verbeterd èn afhankelijk van de gemonteerde banden. De kleur metallic donker paars zal niet iedereen mooi vinden. Misschien verklaart dat waarom we in Vorden voor € 7.950 een bijzonder fraaie 1.6-liter benzineversie vinden met maar 87.000 kilometers achter de wielen. De auto is van 2007 en rijk uitgerust. Qua verbruik mag je rekenen op grofweg 1 op 12,5. Simpel advies: kopen, netjes onderhouden en tot in lengte van jaren mee doorrijden.

Wat kun je verwachten bij een tweedehands Mazda 3? Lees het testoordeel van de ANWB hier.

Honda Insight (2009 – 2013)

Honda Insight - Autovisie.nl

Tegenover andere Japanse merken staat Honda een beetje in de schaduw, terwijl de fabrikant goede auto’s maakt. De Insight was bedoeld als tegenhanger van de Toyota Prius. Het hybride-systeem steekt iets anders in elkaar, want in een Honda werkt de elektromotor niet samen met de benzinemotor, maar ondersteunt hem. De Insight kan dus niet volledig op stroom rijden. Niettemin haal je er 1 op 18 mee. Met de standaard automaat is dit vooral in de stad een fijne auto. Vanwege zijn vlakke daklijn is de ruimte achterin opmerkelijk groot. Er staan Insights genoeg te koop. Voor € 7.950 zouden wij kiezen voor een donkergrijs exemplaar uit 2009, dat we via gaspedaal.nl in Zevenbergen vinden met nog geen ton op de teller.

Wat kun je verwachten bij een tweedehands Honda Insight? Lees het testoordeel van de ANWB hier.

Het ANWB-advies

Kiezen is hier vooral een kwestie van smaak, we kunnen alle drie de auto’s aanraden. We hebben een milde voorkeur voor de Honda, omdat het qua uiterlijk een aparte verschijning is, zonder dat dit nadelige gevolgen heeft voor de binnenruimte.