Autovisie
Autovisie Nieuws 17 dec 2016

Dossier: duurlopers voor 9000 euro

Ze hebben dan misschien geen elektromotor, maar de drie auto’s op deze pagina kun je om een hele andere reden duurzaam noemen. Deze drie duurlopers blijven namelijk tot in lengte van jaren probleemloos functioneren.

BMW 5 Serie ‘E39’ (1995 – 2004)

bmw-5-serie-e39-2-autovisie-nl

Deze 5 Serie is een auto die in aanzienlijke aantallen uit Duitsland wordt geïmporteerd, omdat dit model fiscaal interessant kan zijn voor zakelijke ondernemers. Het aanbod is weliswaar groot, maar omdat er veel belangstelling voor de auto bestaat, liggen de prijzen ook hoog. Zo’n BMW rijdt in goede staat erg verfijnd. Hij is stil, comfortabel en de stuureigenschappen zijn legendarisch. Na 15 jaar is een netjes onderhouden exemplaar nog steeds representatief. Vanwege de voornoemde redenen staan er op www.gaspedaal.nl best een boel, waaronder een prachtige, metallic blauwe 530i bij een autobedrijf in Almelo. De sedan komt uit 2001, heeft 143.000 kilometer gelopen en mag mee voor € 7.350.

Oordeel van de wegenwacht
Helemaal probleemloos is deze generatie van de 5 Serie niet. Door ouderdom kan de kunststof hoogteverstelling van (een van) de koplampen inwendig breken. Om dezelfde reden kan de waterpomp de geest geven. Daarvoor bestaan inmiddels metalen vervangingsonderdelen. Preventief vervangen is geen gek idee, want niemand zit te wachten op een heet gelopen motor. Bij hoge kilometerstanden kan de automaat een revisie gebruiken. Sensoren die koelvloeistof doorlaten, kunnen tot allerhande storingen leiden in de centrale computer van de motor. Met alleen droogmaken is dat niet opgelost!

Lexus GS (2000 – 2005)

lexus-gs-430-autovisie-nl

Met slechts vijf dealers was Lexus begin 2000 best een exclusief merk. Een GS kom je daarom niet op elke straathoek tegen. Voor het ideale exemplaar moet je soms langere tijd het internet in de gaten houden. Heb je de zakenauto eenmaal in bezit, dan begint het grote genieten. De GS is een uitgesproken comfortabele reisauto, of je nu kiest voor een uitvoering met een acht- of een zescilinder motor. Zijn gewicht van 1.700 kilo geldt als een minpunt. Als je het rustig aan doet, haal je nét 1 op 10. Voor € 8.799 vinden we een ingetogen zilvergrijze GS300 (2005, 208.000 km) bij een autobedrijf in Apeldoorn, compleet met lederen interieur, navigatie en Xenon-verlichting.

Oordeel van de wegenwacht

Het zeer hoge kwaliteitsniveau van Toyota c.q. Lexus wordt weer eens bevestigd door deze GS. Er is bij de Wegenwacht geen enkel onderdeel bekend dat meer dan gemiddeld kapot gaat of verslijt. Dat betekent wel dat onderdelen heel kostbaar kunnen zijn. Bovendien zijn ze alleen ‘origineel’ beschikbaar.

Volvo S60 (2000 – 2010)

volvo-s60-autovisie-nl

Uitstekende voorstoelen, perfecte ergonomie en een hoog comfortniveau: het zijn zaken die je in een Volvo verwacht. De voorwielaangedreven turbo’s hebben moeite hun vermogen op de weg kwijt te kunnen. De minst krachtige versies zijn eigenlijk de fijnste. Een automaat past goed bij het karakter van de prachtig klinkende vijfcilinders. Dan rij je met een motor met 2.4-liter inhoud nog steeds zo maar 1 op 11! Via www.gaspedaal.nl vinden we voor € 7.995 een mooie, blauwe ‘Kinetic’-uitvoering (2005, 128.000 km) bij een autobedrijf in Haarlem.

Oordeel van de wegenwacht

Zijruiten die niet meer open willen of juist niet meer dicht gaan, komen bij dit type Volvo nog wel eens voor. De Wegenwacht kent een noodgreep, maar voor een definitieve reparatie moet je alsnog naar de garage. Vocht en vuil vinden hun weg naar stekkers onderaan de voorruit, wat tot verschillende storingen kan leiden. Maak ze schoon en droog en de euvels zijn verholpen. Loszittende voeringen van de achterremmen kunnen schurende geluiden veroorzaken. De Wegenwacht verwijdert ze, maar daarna moeten er wel nieuwe exemplaren in.

Ons advies

De BMW is sportiever en de Volvo heeft de betere reputatie, maar zijn onverwoestbare bouwkwaliteit in combinatie met zeer hoogwaardig rijcomfort leiden ertoe dat wij de Lexus mee naar huis zouden nemen.