Autovisie
Autovisie Nieuws 7 jul 2018

Dossier: Droomstart voor 2500 euro

Je hebt net jouw rijbewijs behaald. Waaraan ga je het geld besteden waarvoor je in aanloop naar dat heugelijke feit zo hard hebt gewerkt? Met deze drie suggesties beleef je op autogebied in ieder geval een droomstart.

Mazda MX-5 (1998 – 2006)

Mazda MX-5

Een pure tweezitter, met rijeigenschappen om je vingers bij af te likken. Het kan, ook voor dit budget. Gek genoeg is het eerste model MX-5 intussen zo ver uitgedund, dat alleen de beste exemplaren nog over zijn (en die zijn duurder). Dus kom je uit bij het daaropvolgende model, die met de vaste koplampen en gewelfde flanken. Nu heb je nog de mogelijkheid om zo’n auto te rijden. Geen kinderstoelen of karrevrachten boodschappen; dat kan over een paar jaar alweer anders zijn. Grijp dus die kans! Via gaspedaal.nl vinden we voor € 2.250 een oranje metallic exemplaar met een 1.8-liter benzinemotor én een hardtop (1998, 268.000 km). De roadster staat te koop bij een autobedrijf in Soest.

Oordeel van de Wegenwacht

Zo lang een MX-5 netjes wordt bereden en op tijd zijn onderhoud krijgt, is het een uitermate betrouwbare auto. Zelfs met zeer hoge kilometerstanden blijft deze Mazda prima functioneren. Roest is wel een aandachtspunt, met name bij de dorpels ter hoogte van de achterwielen. Daarnaast heeft een cabrioletkap niet het eeuwige leven, maar vervangen is redelijk betaalbaar, juist omdat er zoveel vraag naar deze daken is.

Mini Cooper (2001 – 2006)

Mini Cooper

Dit is zo’n auto waarvoor geen redelijke aankoopargumenten bestaan: een Mini is gewoon leuk! Zijn tijdloze uiterlijk verveelt nooit en dan hebben we het nog niet eens gehad over de rij-eigenschappen! Neem de auto mee over een leuk slingerweggetje en je bent verkocht (en die Mini geheid ook!). Vergeet de Cooper S, want die is in alles veel kostbaarder. Een standaard Cooper biedt al alles wat je wilt. Gaspedaal.nl leidt ons naar een autobedrijf in Harderwijk, voor een Chili-uitvoering in de klassieke kleurencombinatie donkergroen met wit (inclusief de wielen). De auto komt uit 2002, heeft 220.000 kilometer gelopen en mag mee voor € 1.950. Zo hou je financieel nog wat reserve voor ‘je weet nooit’.

Oordeel van de Wegenwacht

Elektronica in combinatie met vocht leidt bij deze Mini tot diverse storingen. In wezen zijn die onschuldig van aard. Losse kabels en -contacten kunnen heel de auto lam leggen, maar ook dat probleem heeft de Wegenwacht zo verholpen. Dat geldt zelfs wanneer het complete dashboard uitvalt. Andere euvels zijn een losse kabel tussen de versnellingspook en –bak, waardoor je niet meer kunt schakelen. En rijd je te hard tegen een stoeprand, dan stopt de brandstofpomp er uit voorzorg mee. Die is zó te resetten.

Peugeot 206 CC (2000 – 2007)

Peugeot 206 CC

Een CC is een zeer Franse auto. Niet zo sportief, wel comfortabel en je kunt met volle teugen genieten van het gevoel van open rijden. In een handomdraai is het dak ook weer dicht, mocht je worden overvallen door een Hollands buitje. En dat volledig elektrisch! Stel je alleen niet te veel voor van de bagageruimte, zowel in open als gesloten toestand. In de praktijk rijdt een CC even moeiteloos als elke 206. Wel heeft de carrosserievariant een uiterlijk dat een stuk smaakgevoeliger is. Bij een autobedrijf in Almelo staat een fraaie zilvergrijze 2.0-16V (2002, 92.000 km) te koop. Met zijn vinnige krachtbron is dat voor € 2.499 letterlijk een sterke aanbieding.

Oordeel van de Wegenwacht

Elektronische storingen komen bij elke 206 voor, maar dat zijn in de regel kleinigheden, die de Wegenwacht ter plekke voor je oplost. Let bij aankoop op olielekkage vanaf de koppakking: dat kan de oorzaak zijn van veel grotere problemen. Preventief vervangen dus! Stuurkogels en ophangpunten slijten sneller dan gebruikelijk. Specifiek CC zijn waterlekkage en een kwetsbare kapconstructie. Waak daarom voor sporen van (achter)schade, want dat kan invloed hebben op de werking van het dak.

Ons advies

Bij welke auto is de balans tussen een emotionele aankoop en een verstandige besteding van je zuur verdiende centen het beste? Dan kiezen wij toch voor de spreekwoordelijke Japanse bouwkwaliteit van de Mazda.