Autovisie
Autovisie Nieuws 3 feb 2018

Dossier: Betaalbaar wegdromen voor 10.000 euro

Iedere autoliefhebber kent het gevoel. Wat zou ik kopen, als ik nergens rekening mee hoefde te houden? Voor zulke dagdromen hoef je niet meteen in tonnen te denken; kijk eens wat voor lekkers wij hebben gevonden voor 10 mille!

Alfa Romeo Brera (2006 – 2011)

Alfa Romeo Brera

Na zoveel jaren weet de Brera nog steeds de aandacht te trekken met zijn bijzonder geslaagde ontwerp. In oorsprong is dit een studiemodel, dat de weg naar productie heeft gevonden. Als je toch de keuze hebt, dan is de 1.750 TBi de fijnste motor. Het is een echt Alfa-blok; de 2.2-liter benzineversie komt eigenlijk bij Opel vandaan. De Brera is een voorwielaangedreven sportwagen. Houd je niet van onderstuur? Kies dan voor een versie met vierwielaandrijving, al heeft dat ook zijn weerslag op je maandlasten. Via gaspedaal.nl vinden we voor € 9.950 zo’n vierwielaangedreven exemplaar; een prachtige blauwe (2006, 132.000 km). Hij staat te koop bij een autobedrijf in Roelofarendsveen.

Oordeel van de Wegenwacht

Technisch komt de Brera sterk overeen met de 159 en ook de euveltjes die voorkomen, zijn identiek aan die van de middenklasse sedan. Een los massacontact kan een keur aan storingen veroorzaken. Bij de viercilinders gaat de krukassensor wel eens stuk: in dat geval houdt de motor ermee op. De Wegenwacht kan er een nieuwe sensor in zetten, mits er snel aan valt te komen. Bij versies met een 2.2-liter benzinemotor kan de distributieketting oprekken (soms al na 60.000 kilometer!) met een kostbare reparatie als gevolg.

BMW 3 Serie Coupé (1999 – 2006)

BMW 3 Serie Coupé

De 3 Serie is een instituut dat geen introductie behoeft. Ze zeggen dat in BMW’s een stofje zit dat verslavend werkt, net als bij chips of chocola. Rij maar eens met zo’n zijdezachte zescilinder. Voel hoe fijn dat stuurt, hoe stabiel de auto op de weg ligt en hoe mooi zo’n motor oppakt! Kijk wel uit voor vage import of exemplaren zonder historie en met onwaarschijnlijke kilometerstanden. Daarnaast nodigt zo’n BMW uit tot een potje stoeien en vaak is de rijvaardigheid van de vorige eigenaren niet op het niveau van de auto. Bij een autobedrijf in Kaatsheuvel staat een op het oog ongeschonden Coupé; een zwarte 330Ci Executive (2004, 176.000 km) voor slechts € 8.950.

Oordeel van de Wegenwacht

Bij deze 3 Serie komen de nodige storingen voor. Sommigen hebben een elektronische oorzaak, zoals de brandstofpomp in de tank die er zo maar de brui aan geeft. Ernstiger is inwendige lekkage van motorolie of koelvloeistof. Wanneer het koelvloeistofreservoir scheurt, loopt de motor te heet. Bij de sterkste motoriseringen kunnen bij een zwaar leven de bevestigingspunten van de achterwielophanging uitscheuren. Automatische transmissies hebben een kortere levensduur dan de motoren. Revisie is kostbaar.

Nissan 350Z (2003 – 2009)

Nissan 350Z

De Z-serie van Nissan gaat al heel wat jaren terug. De modellen hebben een Amerikaanse inborst en een zekere ‘macho’-uitstraling, maar vergis je niet! Dit zijn zeer competente sportwagens, waarmee je ook heel comfortabel kunt rijden. Dat is op zich al indrukwekkend, maar vlak ook de prestaties niet uit. Met 280 pk (op de achterwielen!) en een onverwoestbare handbak zijn deze Nissan helaas ook heel populair onder volk dat niet zo goed voor hun auto’s zorgt. Houd jouw exemplaar netjes en origineel en je hebt er een heerlijke, echt sportwagen aan, die toch ook gewoon 1 op 10 kan lopen. Wij zouden kiezen voor die grijze (2005, 177.000 km) bij een autobedrijf in Amersfoort voor € 9.950.

Oordeel van de Wegenwacht

Mits ze niet vreselijk zijn afgetrapt, houdt de 350Z de van Japanse merken bekende kwaliteit in ere. De 3.5-liter V6 is niet kapot te krijgen en draait probleemloos door tot enorme kilometerstanden, zelfs zonder noemenswaardig olieverbruik. Dat geldt eigenlijk voor heel deze Nissan.

Ons advies

Kwalitatief is de Nissan de beste koop, maar is dat de voornaamste overweging? Smaak is doorslaggevend bij de keuze tussen dit drietal.