Autovisie
Autovisie Nieuws 24 mrt 2018

Dossier: Autorijden voor fietsprijzen

Fatsoenlijk autorijden voor een klein budget: het kan al voor € 1.000, zoals de occasions op deze pagina aantonen. Je moet alleen wel weten waar je op moet letten. Gelukkig hebben we daarvoor het nuttige commentaar van de Wegenwacht!

Ford Ka (1997 – 2008)

Ford Ka

De eerste Ka oogt onverminderd eigenwijs. Het is een vrij basale auto, die ook technisch eenvoudig in elkaar steekt. De ruimte op de achterbank houdt niet over en ook de kofferbak heeft een bescheiden afmeting. Wel is het Fordje lekker wendbaar. Wanneer je veel snelwegkilometers maakt, doe je er verstandig aan te kiezen voor een 70 pk sterke uitvoering. Het praktijkverbruik van die motorisering bedraagt 1 op 15. Ondanks het bescheiden budget staan er voor dit bedrag vele honderden Ka’tjes te koop op gaspedaal.nl. Een mooi voorbeeld is de zwarte 1.3 Trend (2003, 122.000 kilometer), die voor exact € 1.000 op het erf prijkt bij een handelsonderneming in Rotterdam.

Oordeel van de Wegenwacht

Bij deze Ka zijn wel wat storingen bekend, al zijn ze in de regel vrij onschuldig. Een motor die stopt als het licht wordt ingeschakeld bijvoorbeeld, veroorzaakt door een defect massacontact bij het linkerachterlicht, waarop ook de brandstofpomp zit aangesloten. Een losse massadraad bij de accu kan ook een stoorzender vormen. Daarnaast ontstaat er wel eens sluiting in de centrale portiervergrendeling. De grootste kwaal is roest, onzichtbaar achter de plastic bumpers. Wanneer het er onderuit piept, is het vaak te laat voor reparatie.

Nissan Micra (1992 – 2003)

Nissan Micra

Dit model Micra heeft dankzij meerdere facelifts een decenium lang meegelopen, maar zelfs de wat latere exemplaren staan nu onder de duizend euro te koop. Nog altijd is deze Nissan een gemakkelijk rijdende auto. Vanwege zijn lage gewicht (minder dan 900 kg) heb je in veel gevallen genoeg aan de 1.0-liter benzineversie, maar de 1.3-liter uitvoering is uiteraard wat vlotter. Ondanks zijn compacte maten is de Micra van binnen relatief ruim. Afhankelijk van de gekozen motorvariant bedraagt het praktijkverbruik tussen de 1 op 15 (1.3) en 1 op 18 (1.0). Bij een autobedrijf in Heerhugowaard vinden we voor € 999 een 1.0 (2001, 129.000 kilometer).

Oordeel van de Wegenwacht

Deze generatie Micra’s is kwalitatief uitstekend. De luchtmassameter van de injectie is wel een zwak punt (en vervangen een kostbare grap). Elektronische storingen blijken vaak veroorzaakt door vocht of vuil in de zekeringkast. De Wegenwacht maakt de boel schoon en je kunt jouw weg weer vervolgen. Let goed op roest bij de dorpels, vooral rond de achterwielen. Dat is bij dit type Nissan een bekend zwak punt en reden voor APK-afkeur. Roest aan het dwarsbalkje waarop de radiateur rust, is vrij onschuldig.

Suzuki Alto (2002 – 2006)

Suzuki Alto

In tegenstelling tot de Ford en de Nissan heeft de Suzuki Alto standaard vijf portieren. Naar verhouding is het best een comfortabele auto; de Alto is alleen erg zijwindgevoelig. Dit model werd maar met één krachtbron geleverd, maar die 1.1-liter benzinemotor voldoet aan alle eisen en je rijdt er met gemak 1 op 17 mee. Puntgave Alto’s van deze generatie waren lange tijd relatief duur, maar inmiddels zijn ze voor bescheiden prijzen te vinden. Zoals de zilvergrijze GLS-uitvoering bij een autobedrijf in Doorn. De Japanse stadsauto komt uit 2002, heeft 121.000 kilometer gelopen en de vraagprijs van € 999 is inclusief een verse APK.

Oordeel van de Wegenwacht

Kwalitatief is de Suzuki Alto steengoed. De auto wil zijn sleutel soms niet herkennen; dat kan de Wegenwacht tijdelijk ondervangen. Let bij aankoop op de achterwiellagers: die slijten relatief snel. De hele achterwielophanging is sowieso kwetsbaar; wanneer je met de achterzijde van de Alto hard de stoep raakt, moet de auto opnieuw worden uitgelijnd. Omdat er weinig vraag naar is, zijn onderdelen voor de Suzuki bovendien relatief duur.

Ons advies

De Suzuki Alto is van dit drietal echt de beste koop.