Autovisie
Autovisie Nieuws 8 sep 2018

Dossier: Auto voor je ouders voor 3000 euro

Rondkomen van je pensioen is niet voor iedereen even eenvoudig. Wat nu als je voor een klein prijsje toch mobiel wilt blijven? Wij tippen drie verstandige aankopen mét een automaat.

Chevrolet Matiz (2004 – 2010)

Chevrolet Matiz

Het tweedehands aanbod Chevrolets Matiz met een automatische versnellingsbak is opvallend hoog. Als je vooral in de stad blijft, zijn dit ideale auto’s. Ondanks zijn bescheiden afmetingen heeft de Matiz altijd vijf deuren. Toch handig, als je spontaan iemand wilt meenemen! Vanwege die compacte maatvoering en de relatief kleine wielen vormen verkeersdrempels wel meteen serieuze hindernissen. Lange ritten zijn geen onverdeeld genoegen, omdat je onderweg behoorlijk wat motor-, wind- en bandenrumoer hoort. Bovendien zijn de zittingen van de stoelen (te) kort. We oriënteren ons op gaspedaal.nl en gaan kijken naar een zilvergrijs exemplaar bij een autobedrijf in Ridderkerk (2005, 63.000 km), dat voor € 2.750 mee naar huis mag.

Oordeel van de Wegenwacht

Als de accu van de Matiz leeg of los is geweest, kan het voorkomen dat de stadsauto zijn sleutel niet meer herkent. Die moet dan in de garage opnieuw worden ‘ingeleerd’. In incidentele gevallen moet er een compleet nieuwe computer in, wat niet alleen een dure ingreep is, maar ook een probleem kan vormen nu Chevrolet niet meer officieel in ons land wordt vertegenwoordigd. Een motor die op twee cilinders gaat lopen, heeft een ‘klevende’ injector: een kleinigheid om te verhelpen.

Mazda 323 (1998 – 2003)

Mazda 323

Vergeleken met de andere occasions op deze pagina is deze Mazda een slagje groter. Dat betekent meer rust en rijcomfort op langere ritten, terwijl de 323 nog altijd eenvoudig te parkeren valt. Uiteraard ligt het gemiddeld brandstofverbruik wel iets hoger dan dat van de overige twee. Op het aantal kilometers dat je jaarlijks aflegt, is dat prijsverschil vermoedelijk te verwaarlozen. Je rijdt er wel een fijnere auto voor! Het grootste probleem is om een geschikt exemplaar te vinden. Uiteindelijk slagen we bij een autobedrijf in Velsen-Noord, waar voor € 2.450 een zilvergrijze Touring-uitvoering met een 1.6-liter benzinemotor te koop wordt aangeboden. De auto komt uit 2003 en heeft 73.000 kilometer ervaring.

Oordeel van de Wegenwacht

Deze generatie Mazda’s sterft nu hard uit, maar in de meeste gevallen is daar geen technische noodzaak voor. Dit zijn ijzersterke auto’s, waaraan zelden of nooit iets mankeert. Bij de Wegenwacht zijn geen euvels bekend die vaker voorkomen.

Suzuki Ignis (2001 – 2006)

Suzuki Ignis

Dit type Ignis doet niet bij iedereen een belletje rinkelen, terwijl het model beslist zijn kwaliteiten heeft. Instap en zitpositie zijn wat hoger dan bij de concurrentie, hij is lekker ruim en praktisch en bovendien rijdt de Suzuki heel behoorlijk. Daarnaast neemt hij ook nog eens genoegen met een litertje benzine per 15 kilometer. Omdat de auto nooit een groot succes is geweest, liggen de occasionprijzen ook wat lager. Speurend op gaspedaal.nl ontdekken we bij de Suzuki-dealer in Almelo een metallic rode Ignis 1.3 GL in nieuwstaat (2002, 39.000 (!) km) voor € 2.990. Als een merkdealer zo’n oude auto verkoopt, staat hij er vierkant achter.

Oordeel van de Wegenwacht

De Ignis is kwalitatief een zeer goede auto. Het enige euvel waarvan de Wegenwacht weet heeft, kan feitelijk niet eens als ‘pech’ worden bestempeld. De achterremmen willen nog wel eens bijgeluiden produceren. Dat komt omdat ze te weinig worden gebruikt, waardoor inwendig roest ontstaat. Een paar keer stevig remmen en het geluid is verdwenen!

Ons advies

Op zoek naar een geschikte occasion moet je soms een gelukje hebben en in dit geval heet dat gelukje ‘Suzuki Ignis’. Gauw naar Almelo, voordat-ie weg is!

Lees ook:

Reageer op artikel:
Dossier: Auto voor je ouders voor 3000 euro
Sluiten