Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 25 okt 2020
Leestijd: 4 minuten

‘Door corona moesten we ‘m achterlaten in Brazilië’ | Campervakantie 1/3

De vrijheid en het gemak van een camper waren voor veel mensen dit jaar een reden om er eentje te kopen. Volgens BOVAG en RDC werden er tot september meer kampeerauto’s geregistreerd dan in heel het vorige jaar. Maar is op vakantie met een camper wel zo rooskleurig als het lijkt? We spraken drie campereigenaren die voor het eerst met hun kampeerwagen op vakantie gingen.

Of je nu naar de Beekse Bergen of Brazilië gaat; voor het eerst op vakantie met een camper is altijd een avontuur. Voor je met een eigen camper op vakantie kan, moet je uiteraard eerst de belangrijkste stap zetten: de aankoop van je eigen kampeerwagen. Je kunt een camper natuurlijk ‘veilig’ bij een lokale dealer kopen, maar je kunt ook de camper op het startpunt van je reis aanschaffen. Dat is misschien niet zo spannend als je startpunt Brabant is, maar wanneer je in Zuid-Amerika begint, wordt dit een heel ander verhaal. Drie weken lang lichten wij camperavontuur uit van lezers die nog maar net gestart zijn met hun camperhobby. Vandaag nemen we je mee in het verhaal van Daan van de Oever en Helle Verdijk.

Mitsubishi pick-up in Santiago

Daan en Helle willen begin dit jaar een rondreis maken door Zuid-Amerika. Zes maanden lang op elkaars lip, dat is direct een goede relatietest. Maar voor het stel wordt het een nog groter avontuur dan van tevoren gedacht. Om te beginnen kochten ze een camper in Santiago, Chili. “We hebben de camper hier gekocht omdat het goedkoop is, en de enige plek in Zuid-Amerika is waar je als buitenlander een camper kan kopen”, vertelt Helle. Het werd een hele stoere Mitsubishi pick-up die we hier als L200 kennen met daarop een stevige camperunit. Een compacte combinatie met veel grondspeling en 4×4 aandrijving. “De camper is wel door een lokale garage gecontroleerd, maar we moesten eigenlijk ook snel weer weg”, vertelt Daan. “Toen we in Santiago waren kwam het volk in opstand, omdat het levensonderhoud daar volgens de bevolking te duur werd. We konden de camper, buiten de stad, nog net op tijd voltanken. Toen zijn we direct doorgereden naar Argentinië.”

De vakantie begon dus niet helemaal volgens plan, maar ondanks dat hebben ze een mooie reis kunnen maken. “Het leukste was misschien wel de wandeltocht die we gedaan hebben. Negen dagen lang, met de spullen op onze rug en de camper gestald”, vertelt Helle. Na deze tocht zijn de twee, genietend van de vrijheid. doorgegaan naar Brazilië, niet wetende dat dit uiteindelijk de eindbestemming zou worden.

Camper achterlaten

“We hoorden al eerder tijdens onze reis over een virus, maar het was nog ver weg. Toen we op een camping in Brazilië aankwamen, kregen we de melding dat Nederland in een ‘intelligente lockdown’ ging. We mochten op dat moment nog maar twee weken in Brazilië blijven en waren bang dat we niet meer terug mochten naar Nederland”, vertelt Helle. “We zijn naar de grens gegaan en hebben daar uitstel van de verblijfstermijn aangevraagd. Het virus kwam ondertussen steeds dichterbij. We zijn teruggevlogen naar Nederland en hebben de camper achter moeten laten”, vertelt Daan. “De sleutels van de camper liggen nog bij de camping.”

Het stel heeft nu voor langere tijd uitstel gekregen. “Tot 1 juli 2021 kunnen we de camper nog ophalen. We hopen dan onze reis af te kunnen maken en het noorden van Zuid-Amerika te ontdekken. Daarna gaan we terug naar het startpunt om onze ‘amigo’ te verkopen”, vertelt Helle vol hoop.

Eerste ervaring camper

Positiviteit

“We hebben heel wat tegenslagen gehad tijdens onze trip. Naast problemen met het protest en het coronavirus, kreeg ook de camper flink wat problemen. Toen we bijvoorbeeld een lekke band kregen was de taalbarrière soms lastig, maar dankzij de behulpzaamheid van de mensen hebben we ons goed kunnen redden”, vertelt helle. Ze laat weten dat de juiste mindset belangrijk is als je met een camper een avontuur aangaat. “Alles komt altijd goed, moet je denken.”

Door de EU

Door de ervaringen ver van huis zijn Helle en Daan verknocht geraakt aan de vrijheid van een camper. “We hebben in de coronatijd veel gekeken naar campers, maar omdat we nu gewoon moeten werken wordt dat ‘m niet. Na onze – hopelijk afgemaakte – reis in Zuid-Amerika willen wij ook Europa verkennen met een camper”, vertelt Daan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.