Autovisie
Autovisie Nieuws 6 apr 2016

Donald Trump en UAW-vakbond woedend op Ford

“They took our jobs!” Donald Trump doet een South Parkje door zich ontzettend kwaad te maken over Ford. De autofabrikant wil in Mexico een nieuwe fabriek bouwen en dat schiet de Amerikaanse presidentskandidaat in het verkeerde keelgat.

Trump noemt het “een volstrekte schande” dat Ford Amerikaanse banen naar Mexico overhevelt en roept dat “dit soort belachelijke, banenvernietigende transacties niet zullen plaatsvinden als [hij] president is”. Onzin natuurlijk, want de president van de Verenigde Staten heeft de macht niet om Ford te verbieden om fabrieken in andere landen te openen en er is sinds 1994 een vrijhandelsovereenkomst tussen Canada, Mexico en de VS.

“De Amerikaanse president heeft de macht niet om Ford te verbieden om fabrieken te openen”

Ford maakte deze week bekend 1,4 miljard euro te investeren in een nieuwe fabriek in San Luis Potosi, wat ruim 300 kilometer ten noorden van Mexico-Stad ligt. Het merk wil de productie van onder meer de Focus en C-Max overhevelen van Detroit naar Mexico, waar de auto’s goedkoper gemaakt kunnen worden. De Ford-fabriek in San Luis Potosi zal 2800 banden creëeren in de omgeving.

LEES OOK: HETER DAN HEET – FORD FIESTA ST200 

Niet alleen Trump is boos over de beslissing van Ford overigens, maar ook de United Auto Workers-vakbond. Wat niet helemaal terecht is. In de herfst van 2015 heeft de UAW een nieuwe vierjarige overeenkomst gesloten met Ford. Daarin heeft de vakbond in feite ingestemd met het verplaatsen van de compacte auto-productie naar Mexico. Ford houdt in ruil daarvoor de lucratieve productie van trucks en pickups in de VS.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.