Autovisie
Autovisie Nieuws 24 mrt 2020

Doet dit pijn? Originele Politie-Porsche voor 1475 euro!

Bestond er maar een tijdmachine, want dan zou menig persoon nu terug gaan naar 1970 toen in Rotterdam voor omgerekend 1475 euro een originele politie-Porsche te koop stond. Met een nieuwe motor en verse banden nota bene.

Hoe mooi zijn de ‘vraag en aanbod’-advertenties in de oude Autovisies vandaag de dag! Voor de sportwagen werd in 1970 slechts 1475 euro gevraagd, terwijl de politie-Porsche vandaag de dag misschien wel het honderdvoudig zou opleveren. “Achter… is mooi wonen”, zei cabaretier Theo Maassen ooit. Zo is het.

PORSCHE ADV 1970 PRIJSLIJST

Undercover Politie-Porsche

Toen stond de snelle politie-auto ongetwijfeld te boek als afgetrapte sportwagen. Tegenwoordig waarderen we het rood-witte Porsche-model als nostalgische, historisch en iconisch. Niet alleen door zijn uitstraling en het ontwerp, ook door de verhalen die er aan kleven. Ze zijn niet allemaal positief, maar de mooiste blijven natuurlijk hangen. Vooral de laatste jaren duiken er weer politie-Porsches op. Jarenlang waren ze undercover, want nadat ze waren uitgereden bij de Rijkspolitie werden de sportwagen ontdaan van hun specifieke toebehoren als sirenes, zwaailampen, radio, stopborden en bagagekist. Inmiddels worden die bijzondere Porsches weer in originele staat teruggebracht. In totaal zijn er iets meer dan 500 auto’s vanuit Porsche aan de politie geleverd.

Originele exemplaren te koop

De investering om de politie-auto terug te bouwen verdien je zo terug, want de originele politie-Porsches worden voor veel geld verhandeld. Vorig jaar dook een Porsche 964 in politietrim op voor 125.000 euro. Voor een 911 G Targa werd afgelopen jaar 120.000 euro gevraagd en momenteel staat er bij een officiële Porsche-dealer een 964 Targa te koop voor 145.000 euro. Twee jaar terug mocht een 356 Cabriolet voor 325.000 euro van eigenaar wisselen. Niet alleen in Nederland worden de Politie-Porsches nog steeds gewaardeerd. In België werd voor een 911 2.4 S uit 1973 in volledige politie-trim een slordige 290.000 euro gevraagd.

Baas van de snelweg

Enkele jaren geleden verscheen het boek ‘Baas van de Snelweg’ van de hand van Olof van Joolen en Lex Goumare. Daarin beschrijven zij de wereld achter de Politie-Porsche, de historie van de auto’s en onthullen zij prachtige anekdotes. Net als de Politie-Porsche is ook het boek inmiddels een verzamelobject en liggen ook de prijzen van het naslagwerk hoger dan toen het nieuw in de winkel lag.