Dit is wat we al weten over de Pagani C10
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2022%2F05%2F282030014_5875126955847728_1110556391303018549_n.png)
Het hoge woord is er uit. Pagani stelt de fonkelnieuwe supercar niet vóór maar aan het einde van de zomer voor. De sportwagen met de codenaam C10 ontdoet zich op 12 september van zijn camouflage. De fabrikant heeft Milaan als podium gekozen.
Een bewuste keuze, zowel datum als locatie. Pagani sluit zodoende aan bij een evenement dat een eerbetoon vormt aan Leonardo da Vinci en op die dagen kunst, muziek en technologie samenbrengt, zoals de Pagani C10 dat ook doet. De Italiaanse sportwagenbouwer kondigt de geboortedatum van het nieuwe model aan via een teaserfoto, waarop het silhouet van de Huayra-opvolger te zien is. Daaruit kun je reeds concluderen dat de hypercar een directe nazaat van de Huayra is, zoals dat bestaande model dat ook van de eerdere Zonda is. Pagani blijft de lay-out van zijn supersportwagens trouw.
Karakteristieke uitlaateindstukken
Kenmerkend binnen het ontwerp van de Pagani C10 zijn de ver naar voren geplaatste cockpit en de lange motorruimte erachter. Wederom spelen de uitlaateindstukken een belangrijke rol in het ontwerp van de achterzijde. Er is hier absoluut sprake van een handelsmerk. Die uitlaatpijpen staan in verbinding met een V12-motor. Ook nu is Mercedes-AMG betrokken bij de ontwikkeling van het blok. Pagani heeft zelf niet de middelen om een krachtcentrale te ontwikkelen die wereldwijd aan alle homologatie-eisen voldoet. De bouw van het blok, dat specifiek voor Pagani is afgesteld, neemt AMG ook voor zijn rekening.
900 pk uit twaalf cilinders
De twaalfcilinder zal niet extreem veel meer vermogen leveren dan de krachtbron in de Huayra. Het dubbelgeblazen blok zou in de Pagani C10 zo’n 900 pk produceren. Dat vermogen wordt met tussenkomst van een handgeschakelde transmissie naar de achterste wielen geleid.
Van elektrificatie is bij de C10 nog geen sprake, maar de autobouwer werkt wel degelijk aan die technologie. Het zou kijken naar een volledig elektrische aandrijflijn. De uitvoering met de V12-motor zou maar kort leverbaar zijn. Althans, hij zou een kortere levenscyclus kennen dan de Zonda en Huayra. Laatstgenoemde model dateert alweer van 2011 en is dus dik tien jaar op de markt.
Roadster volgt
De C10, waarvoor de definitieve naam nog volgt, debuteert als coupé. Andere carrosserievarianten komen later. In het verleden maakte Pagani een coupé, roadster en barchetta.
Lees ook:
Ook interessant
-
Man rijdt met BMW 7 Serie 1650+ km van London naar Madrid op een tank
-
Rekeningrijden: met deze 3 tips ben je zo goedkoop mogelijk uit
-
Mazda CX-60 ook verkrijgbaar met deze dieselmotoren
-
Duik in de prijslijst: de nieuwe Volkswagen ID.Buzz
-
Vakantie met de auto? Nederlanders twijfelen door prijs van benzine
-
Deze occasion wil je: McLaren 570S, ‘alsof je in de supermarkt loopt met een pinloze handgranaat’
-
Novitec haalt nóg meer vermogen uit Ferrari SF90 Stradale
-
Deze one-off Renault 5 komt recht uit een Disneyfilm
-
Nieuw Chinees automerk BYD komt naar Nederland
-
Met deze 5 auto’s van tractormerken mag je wél op de snelweg
-
Max Verstappen is het gezicht van de Honda e Limited Edition
-
Door deze primeur moet het wat veiliger worden op de weg