Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 23 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit is hoe sommige flitspalen kunnen zien of je gedronken hebt

Met drank of drugs op gaan rijden, is nooit een slim idee. Desondanks werden er in 2022 veel meer bestuurders betrapt met alcohol op, dan een jaar eerder. Echter, niet iedereen wordt gepakt, tenzij je langs deze flitspaal rijdt. Bijna niemand ontkomt aan de nieuwste techniek!

Een Australisch bedrijf genaamd Acusensus is bezig met een mobiele flitspaal die kan herkennen of iemand drank of drug op heeft. Het bedrijf doet dit in samenwerking met het Nationale Bureau voor Verkeersveiligheid en de universiteit van Griffith.

Deze flitspalen kunnen zien of je gedronken hebt

De flitspalen, die kunnen herkennen of je onder invloed bent, maken gebruik van ingewikkelde techniek. Met behulp van artificiële intelligentie (AI) wordt er gekeken naar oplettendheid, reactietijd, snelheid en hoe de auto wordt bestuurd. Doordat AI wordt toegepast leert de software van vorige beschonken bestuurders en wordt de techniek zo steeds beter in het herkennen van overtreders.

Dit zijn de 10 populairste flitslocaties van het jaar

Herkent een flitspaal dat je onder invloed rijdt, dan krijg je niet als bij een normale flitsplaat een boete thuis. De informatie die de flitspaal opmerkt wordt binnen enkele seconden doorgestuurd naar de politie. Zij kunnen dan een bestuurder aanhouden en testen.

In eerste instantie zal het gaan om mobiele units die in Australië langs de weg worden geplaatst. Later kunnen er ook van dit soort vaste flitspalen neer worden gezet.

Niet de eerste slimme flitspaal

Het is niet de eerste keer dat het bedrijf een innovatieve flitspaal ontwikkelt. Zo maakt Acusensus al flitspalen die gebruik van mobiele telefoons en het gebruik van een veiligheidsgordel controleren.

20 procent minder verkeersdoden

Het doel van al deze slimme palen is simpel. Het bedrijf wil zorgen voor zo min mogelijk verkeersslachtoffers. De telefoonflitspaal lijkt hier in ieder geval goed tegen te werken. In een testperiode daalde niet alleen het aantal boetes voor telefoongebruik zesvoudig. Ook het aantal verkeersdoden per 100.000 inwoners daalde flink, maar liefst 20 procent minder doden dan in de rest van Australië.

Zo hard rijden Nederlanders écht op de snelweg

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.