Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 7 jan 2021

Dit is de Skoda’s nieuwe subcompacte suv, de Kushaq

Kushak betekend koning of keizer in de oude Indiase taal. Deze naam is niet voor niets gekozen door de Skoda. Het nieuwe model is namelijk gericht op Indiase klanten en zien we wellicht nooit in Europa verschijnen.

Volgens het merk moet de Kushaq vergelijkbaar zijn met de vorig jaar gepresenteerde 2020 Vision In Concept en de Kamiq. Al staat het model voor de Indiase markt op een ander platform dan de subcompacte SUV. Dit platform zal na verwachting vaker gebruikt gaan worden voor auto’s uit de Volkswagengroep.

India Project

De groep introduceerde begin 2019 het India 2.0 project. Skoda leidt het project waarvoor zo’n 250 miljoen euro is weggelegd. Het MQB-AO-IN-platform is onderdeel van dit project. Ook de Volkswagen Taigun – nee, niet de Tiguan maar een Indiase versie van de T-Cross – zal op dit platform staan.

Skoda Kamiq
De Skoda Kushaq moet qua design nauw verwant zijn aan de Skoda Kamiq.

Aandrijflijn

Hoewel de Tsjechische fabrikant nog veel feiten niet wil delen, is het logisch als de Kushaq wordt aangedreven door een 1,5-liter turbobenzinemotor. Deze 150 pk sterke motor vonden we namelijk ook in de Vision In Concept. Hierin werden de voorwielen aangedreven door de welbekende DSG-transmissie. Deze motor ligt ook in de Skoda Kamiq waarin we 1,5 jaar geleden op pad gingen. Wat wij van het model vonden en hoe de motor presteerde, zie je in deze video:

Cultuur

Voor een Westers bedrijf kan zaken doen in een ander continent land erg lastig zijn. Andere culturen, gewoontes en geloof kunnen een flinke belemmering zijn. Toch lijkt de Volkswagengroep beslagen ten ijs te komen. Zo is de naam van het model afkomstig uit het Sanskriet. Een taal die volgens de Hindoeïstische mythologie bedacht is door de god Brahma.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.