Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 21 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Dit is de allerlaatste coupé van Rolls-Royce met een V12

Lang was het vanzelfsprekend dat een Rolls-Royce een V12 in de neus had, maar die tijden gaan veranderen. Het duurt niet lang meer of de tweedeurs coupé van het merk, heeft een volledig elektrische aandrijflijn. Niet voordat de allerlaatste versie van de Wraith is gepresenteerd, die luistert naar de naam Black Arrow.

En daarmee is deze Rolls-Royce Wraith dus de laatste coupé met een V12 in de neus. De Britten gaan er slechts 12 van bouwen, dus het gaat hier ook daadwerkelijk om een heel exclusieve serie. Het model is gebaseerd op de Black Badge-uitvoering, maar heeft uiteraard een uniek en eigen verhaal.

Snelste voertuig met V12

De toevoeging Black Arrow is niet uit de lucht gegrepen. Rolls-Royce keert daarvoor terug naar 1938, toen ingenieur George Eyston een snelheidspoging deed met de achtwielige Thunderbolt, voorzien van twee V12 vliegtuigmotoren van Rolls-Royce. Ze wisten samen een krankzinnige snelheid van 575,335 km/h aan te tikken en daarmee is Thunderbolt nog altijd het snelste voertuig met V12 ooit gebouwd.

Zijn we nog steeds niet bij die naam Black Arrow, die Rolls-Royce op deze Wraith plakt. Daarvoor moeten we naar die snelheidsmeting. Omdat het op de zoutvlakte van Utah en door de aluminium koets van Thunderbolt heel lastig te zien was wanneer het voertuig de meetapparatuur passeerde, moest George Eyston met een oplossing komen. Die kwam er in de vorm van een grote, zwarte pijl, die ze op een gele achtergrond op Thunderbolt schilderden. De naam Black Arrow verwijst zo naar dat unieke snelheidsrecord uit de jaren 30.

Vermogen Wraith

Dat betekent overigens niet dat deze Wraith Black Badge Black Arrow een vergelijkbare snelheid kan halen. Aan de machtige V12 verandert namelijk niets. De twaalfcilinder is ook in deze variant goed voor 632 pk en 870 Nm.

Uniek is natuurlijk de aankleding van deze Wraith. Dat begint met de kleurstelling, die een combinatie van Celebration Silver en Black Diamond is. Ook zit er een laklaag met glas onder de hoogglanslak, waardoor het geheel volgens Rolls-Royce doet denken aan de zoutvlakten waarop Thunderbolt de snelheidspoging reed. Het merk zegt dat dit technisch de meest complexe kleurstelling ooit is. Zo duurt het polijsten alleen al 12 uur, en heeft de ontwikkeling van de tint 18 testmaanden gekost.

Zwarte pijl

Maar de Wraith Black Badge Black Arrow moet natuurlijk ook gele elementen hebben: die zwarte pijl uit 1938 was immers geschilderd op een gele achtergrond. Die tint zien we dan ook subtiel terug in de bumper en wielen, maar ook in de Spirit of Ecstasy. Rolls-Royce gaat niet zo ver dat het deze Wraiths van een grote zwarte pijl op de flanken voorziet.

In het interieur keert die gele tint uiteraard veelvuldig terug. Uniek voor deze Black Arrow is het V12-kunststukje in het dashboard, dat verwijst naar het einde van die krachtbron in een coupé van Rolls-Royce. Bijzonder is ook de zwarte pijl in de klok, alsmede de deurpanelen die aan het gebroken oppervlakte van de zandvlakte moeten doen denken.

Unieke sterrenhemel

Maar het meest unieke detail vinden we in de dakbekleding van de Rolls-Royce Wraith. We weten dat de Engelsen die volstoppen met kleine led-lampjes, maar de sterrenhemel in deze Black Arrow is wel heel uniek. De 2117 sterren staan namelijk in dezelfde positie als tijdens die bijzondere dag in 1938.

Rolls-Royce bouwt dus maar twaalf exemplaren van deze Wraith, en die zijn allemaal al vergeven. Wie nog een Rolls-Royce coupé wil bestellen, is dus genoodzaakt om voor de volledig elektrische Spectre te gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.