Autovisie
Autovisie Nieuws 30 nov 2015
Leestijd: 2 minuten

Deze tien autofabrikanten m(a)ak(t)en ook motoren

Het Japanse Yamaha, producent van motorfietsen, staat op het punt om in te stappen in de auto-industrie. Nou leverde het concern al motoren aan onder meer Ford en Volvo en ontwikkelde het de prototype supercar OX99-11, maar met de kleine Motiv gaat het echt zelf auto’s verkopen. Net als deze tien producenten van zowel twee- als vierwielers.

Ariel

Ariel maakt naast de Atom en Nomad ook de Ace-motorfiets. Daarbij nam het bedrijf zijn naam over van het oorspronkelijke Ariel, dat van 1902 tot en met 1970 motorfietsen in elkaar schroefde en tussen 1902 en 1925 ook vierwielers maakte, waaronder de Ariel Nine.

BMW

Deze is bekend. BMW begon ooit als producent van vliegtuigmotoren, maar begon in de twintiger jaren van de vorige eeuw ook motorfietsen en auto’s te maken.

Honda

Honda is de grootste motorfietsenfabrikant in Japan. Het bedrijf begon met de productie in 1955. Pas later, in 1963, introduceerde Honda zijn eerste auto, de piepkleine S500-roadster.

iZh

Gaat tegenwoordig door het leven als Kalashnikov en maakt onder meer – u raadt het al – vuurwapens. Sinds 1928 rollen er in Rusland ook motoren van de band onder de naam iZh. In 1965 kwamen daar auto’s bij.

KTM

Het Oostenrijkse KTM is vooral bekend van zijn offroadmotoren – die heel succesvol zijn gebleken in de Dakar-rally – maar introduceerde in 2008 de X-Bow, een circuitspeeltje waarvan zo’n duizend stuks per jaar de fabriek verlaten.

Lifan

Automerk Lifan is nogal van het Ctrl C-Ctrl V: de X30 lijkt op de Mini Cooper en de X60 is een kopie van de Chevrolet Captiva. Daarbij kreeg het Chinese bedrijf het aan de stok met Honda, omdat het motorfietsen verkocht onder de merknaam Hongda.

Peugeot

Dat Peugeot brommers en scooters maakt, weten de meeste mensen wel, maar de Franse onderneming heeft ook reeks motoren in zijn programma staan. Grote scooters vooral, met een motorinhoud van 125 tot en met 400 cc.

Siam di Tella

Goed, een beetje smokkelen staan we onszelf toe. Het Argentijnse Siam di Tella bestaat al jaren niet meer en hield reeds in 1967 op met het produceren van auto’s (gebaseerd op modellen van BMC). Tot 1970 maakte het bedrijf motorscooters.

Suzuki

Suzuki begon voor de Tweede Wereldoorlog al met de bouw van auto’s, maar het duurde nog tot 1952 voordat de motorfietsenproductie op gang kwam. In 1999 werd de Suzuki Hayabusa de snelste motor ter wereld (312 km/h), waarna fabrikanten met elkaar afspraken de snelheid voortaan op 300 km/h te begrenzen.

Triumph

Triumph begon in 1902 als motorfietsenproducent en begaf zich pas in 1930 op het autopad. Triumph de autobouwer ging uiteindelijk op in British Leyland (het laatste model was de Acclaim uit 1981). Triumph Motorcycles ging begin jaren tachtig failliet en maakte een doorstart.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.