Remco Slump
Remco Slump Nieuws 9 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Deze stad gaat jou appen als je te hard rijdt of een stopbord negeert

Rijd je te hard en word je gesnapt, dan krijg je in Nederland heel anoniem een boete op de deurmat. Een Amerikaanse stad heeft nu een heel ander idee. Slechte en asociale bestuurders die de regels aan hun laars lappen, krijgen binnenkort persoonlijke mails en appjes om ze te waarschuwen.

Washington D.C. wil het aantal verkeersdoden drastisch terugdringen. Daarom begint de stad met een proefproject waarbij voorspellingen worden gedaan over de kans dat iemand bij een aanrijding betrokken raakt.

Een appje van de stad over je verkeersgedrag

Camera’s maken een foto van iemands kenteken als hij of zij te hard rijdt, een stopbord negeert of bij een stoplicht door rood gaat. Uit onderzoek blijkt dat een automobilist die regelmatig de fout in gaat vaker een ongeluk veroorzaakt dan een gemiddelde bestuurder.

Zoveel geld levert de actiefste flitspaal van Nederland per dag op

Daarom gaat Washington alle kentekeninformatie uit zijn Automated Traffic Enforcement-systeem samenbrengen en analyseren. Wie in de afgelopen anderhalf jaar twee keer of vaker een boete heeft gehad, krijgt een appje van de stad.

“Iemand in uw huishouden rijdt gevaarlijk”

Dat zullen zo’n 100.000 mensen zijn, is de verwachting. Ze krijgen geen boete op hun telefoon, maar een lijst met vorige overtredingen en een korte opsomming van de persoonlijke voordelen die ze kunnen verwachten als ze zich aan de regels houden.

“Iemand in uw huishouden rijdt gevaarlijk”, staat in een bericht dat werd ingezien door de Washington Post. “Uw voertuig heeft een geschiedenis van te hard en/of door rood rijden en dat maakt het risico groot dat de bestuurder en inzittenden van uw voertuig bij een crash betrokken zullen raken.”

Over een paar maanden kijken of het werkt

Washington is nog niet klaar met het uitsturen van de berichten, dus of ze werken, blijft een raadsel. Over een paar maanden worden de gegevens uit het Automated Traffic Enforcement-systeem weer geanalyseerd om te kijken of de apps en mails effect hebben gehad.

Hoe Tesla jou misleidt met deze veiligheidscijfers over Full Self-Driving

Volgens het stadsbestuur is deze tactiek een stuk goedkoper dan het inzetten van politieagenten. Bovendien moet er iets gebeuren, vindt het, want het aantal verkeersdoden in de VS ligt op recordhoogte.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.