Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 16 dec 2021

Deze occasion wil je: een betaalbare Ferrari Mondial Quattrovalvole

Autovisie is altijd op zoek naar occasions voor de liefhebber en spit daarom de lijsten van verkoopsite Gaspedaal.nl door. Ditmaal vonden we een betaalbaar Italiaans raspaard: de Ferrari Mondial 8 Quattrovalvole.

Noem de naam Ferrari en zelfs bij niet-autokenners gaat het hart sneller kloppen. Het bezitten van zo’n auto is daarbij de ultieme droom. En die is niet eens zo onbereikbaar als het lijkt.

Een bereikbare Ferrari

De meeste steigerende paarden uit Maranello zijn ook als occasion behoorlijk prijzig en de echte klassiekers zijn zelfs alleen weggelegd voor zeer welgestelde liefhebbers. Toch zijn er ook Ferrari ’s die je op de kop kunt tikken voor het geld van een nieuwe Volkswagen ID.3, zoals deze Ferrari Mondial Quattrovalvole.

Ferrari Mondial, Occasion
(Afbeelding: AutoTrack)

De klassieker werd in 1980 gelanceerd waarna hij twee jaar later een update kreeg. De vanaf 1982 geleverde Quattrovalvole – of ook wel ‘QV’ genoemd – heeft vier kleppen per cilinder in plaats van twee. Het vermogen van de 2,9-liter V8 steeg door deze upgrade van 214 naar 240 pk. Een jaar naar de motorische upgrade introduceerde Ferrari de Mondial ook als spider. Deze heeft evenals de coupé vier zitplaatsen.

De Ferrari Mondial werd nooit écht gewaardeerd

De Ferrari Mondial werd nooit echt een geliefde klassieker. Met zijn interieur voorzien van veel kunststof en zijn onderbemeten V8 is het geen oer-Ferrari die liefhebbers graag zien.

Ferrari Mondial, Occasion
(Afbeelding: AutoTrack)

Doordat de Mondial niet in de Ferrari-harten is gesloten, zijn occasions erg betaalbaar. Zo vonden wij dit exemplaar uit 1985 (het QV-model dus) met 72.295 kilometer ervaring voor ‘slechts’ 34.950 euro. Dat ze ook nog exclusief zijn blijkt wel uit het feit dat we op gaspedaal.nl nog slechts een ander exemplaar vonden. Die cabriolet staat met een nog lagere kilometerstand bij de officiële Ferrari-dealer voor 44.500 euro.

Relatief lage onderhoudskosten

Hoewel het model wellicht niet een echte droomauto is voor een Ferrari-liefhebber, is het wel de meest bereikbare Ferrari die je op dit moment kunt kopen. Ook qua onderhoudskosten is de bolide doorgaans een van de goedkoopste modellen uit het Italiaanse Maranello.

Ferrari Mondial, Occasion
(Afbeelding: AutoTrack)

Dit komt doordat de motor en transmissie goed bereikbaar zijn (met name bij de modellen van voor 1989). Hierdoor kost een eventuele reparatie of onderhoud bij de Mondial doorgaans minder tijd en vallen de kosten mee in verhouding tot andere Ferrari’s. Desondanks zijn onderdelen van het Italiaanse merk erg duur en is het aan te raden om de auto goed na te (laten) kijken alvorens je overgaat tot aankoop.

Verdronken Nederlandse Ferrari Mondial krijgt rol in Netflix-serie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.