Tijanni van Groeningen
Tijanni van Groeningen Nieuws 15 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

De wereld rond met twee 911’s

Porsche stuurt twee safety cars gebaseerd op de 911 Turbo S op wereldtoernee. Zodra het ‘FIA World Endurance Championship’ (WEC) van start gaat komen de Porsches voor het eerst in actie.

Porsche 911 Turbo S

De twee safety cars hebben een vermogen van 650 pk en hebben slechts 2,7 seconden nodig om 100 km/u te bereiken. Natuurlijk geen overbodige luxe als je het peloton raceauto’s van het WEC voor moet blijven. De topsnelheid van de twee auto’s bedraagt zo’n 330 kilometer per uur. Adam Kot, verantwoordelijk voor het onderhoud van de safety cars, legt uit dat de er veel aangepast is aan de oorspronkelijke modellen. “Vergeleken met originele 911’s zijn er nieuwe schakelaars geïnstalleerd in de middenconsole, net als een rode radioknop op het stuur, een rolbeugel en twee kuipstoelen met een zespunts veiligheidsgordel.” Daarnaast heeft de wielophanging van de basismodellen ook nog een aardige upgrade gekregen. Deze is nu volledig klaar gemaakt voor gebruik op het circuit.

Veel zullen de Porsches mogelijk niet in actie komen. Dat zorgt ervoor dat het qua onderhoud voorlopig wel snor zit, zegt Adam Kot. “De auto’s maken over het algemeen zo’n duizend kilometer per jaar. We hoeven niet zo veel te doen aan het onderhoud. Tanken, banden en remmen checken en dat is het wel.”

Adam Kot, poserend naast één van de safety cars

24 uur van Le Mans

De twee nieuwe safety cars zullen bij iedere WEC-race van dit seizoen aanwezig zijn. Voor het paradepaartje van het hele kampioenschap, de 24 uur van Le Mans, zullen wel iets andere regels gelden dan bij de andere evenementen. Normaal gesproken is het de bedoeling dat één van de twee 911’s het circuit betreedt. In het geval van Le Mans is het circuit echter te lang (bijna 14 kilometer). Vandaar dat de safety cars hier tegelijkertijd het circuit op zullen scheuren wanneer dat nodig wordt geacht.

Voor dit evenement worden tevens nog eens 3 exemplaren van de 911’s klaargestoomd. Alexander Stehlig, Hoofd Operaties bij FIA WEC, laat weten dat het verzorgen van de safety cars onderdeel uitmaakt van de relatie tussen de FIA WEC en de organisatoren van Le Mans. “We verheugen ons op het feit dat we dit jaar de extreem krachtige en snelle 911 Turbo S in actie mogen zien komen bij ongelukken op het circuit.” Mocht er een ongeluk plaatsvinden hebben we volgens Stehlig in ieder geval een Porsche om naar uit te kijken…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.