Autovisie
Autovisie Nieuws 10 nov 2015

De Rit Vic Elford: ‘Ik wist gewoon altijd dat ik het kon’

De beste coureur ooit? Dan vallen snel namen als Senna, Clark en Fangio. Vrijwel niemand zal het over Vic Elford hebben. En toch, het is de nu 80-jarige Brit die volgens insiders de kwalificatie beste allroundcoureur ooit verdient.

Porsche 911 Rally Monte Carlo

 

Wanneer je naar de agenda van Elford van begin 1968 kijkt, begrijp je beter waarom mensen als zijn ex-teamgenoot Gijs van Lennep hem zo hoog hebben zitten. Quick Vic begon het jaar met een zege in de rally van Monte Carlo. Hij reed in een Porsche 911, was regerend Europees rallykampioen. Negen dagen later pakte Elford eveneens voor Porsche de eerste plek tijdens de 24 uur van Daytona.

Met zo’n 907 prototype was hij ook de beste tijdens de Targa Florio, om negen dagen na deze wegrace als debutant vierde te worden tijdens de Franse GP met een op papier volstrekt kansloze Cooper-BRM. Een echte allrounder. En met die kwalificatie doe je de Brit eigenlijk nog te kort.

“Het was dat geloof in zichzelf wat hem naar de top bracht vanuit een niet direct bevoorrechte positie”

Rijden doet Vic Elford nu niet meer zo veel. “In Florida woon ik op een plek die zo ver van de steden ligt, dat je alles met het vliegtuig moet doen. We hebben nog een Honda Accord, maar die gebruiken we voor de boodschappen”, vertelt hij. Elford is een keurige oudere heer geworden.

Alleen met een wandelstok kan hij nog korte stukjes lopen. Maar achter dit wat breekbare uiterlijk gaat een jongensachtige persoonlijkheid schuil. Een combinatie van Amerikaanse jovialiteit en onderkoelde Britse gevatheid, gekoppeld aan een rotsvast zelfvertrouwen. Het was dat geloof in zichzelf wat hem naar de top bracht vanuit een niet direct bevoorrechte positie.

Meer lezen over De Rit met oud-coureur Vic Elford? Lees het complete artikel ‘De Rit Vic Elford: ‘Ik wist gewoon altijd dat ik het kon’ via Blendle (€). De laatste editie van Autovisie Magazine is te downloaden via de Autovisie magazine app of  via de Android app (losse edities zijn gratis te downloaden voor abonnees).