Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 26 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

De nieuwe Mercedes SL is aanstaande. Dit is hem!

Met nog twee dagen te gaan krijgt de buitenwereld dan toch de fonkelnieuwe Mercedes-AMG SL voortijdig in volle glorie te zien. Dit is hem!

Alweer sinds 1952 maakt de SL deel uit van de Mercedes-stamboom en dit is de nieuwste editie. Hij komt precies 70 jaar na de lancering van de raceversie van de Sport Leicht op de markt. In het voorjaar van 2022 start de levering, maar de Duitsers presenteren de nieuweling al donderdag 28 oktober. Waar de fabrikant er alles aan doet om alle details als technische gegevens en uitrusting, de auto en foto’s van het exterieur geheim te houden, zijn de patentfoto’s van de roadster reeds openbaar. De fabrikant heeft de plaatjes bij een van de merkenregistratiebureau’s gedeponeerd. Dat doet de autobouwer om te voorkomen dat er iemand anders het SL-ontwerp kan claimen.

Vierwielaangedreven vierzitter met softtop

Donderdag dus komen de officiële foto’s van de open 2+2. Jawel, het wordt een vierzitter, al is de tweede zitrij niet bedoeld voor lange personen. Het zijn gelegenheidszetels, waar kinderen of korte volwassenen korte ritten kunnen verblijven. Voor NBA-legend Shaquille O’Neal is er zeker geen plek, al is het de vraag of hij überhaupt voorin kan zitten. De 2+2-configuratie is in vergelijking met de vorige editie een noviteit, maar de fabrikant bood achterstoelen in het verleden al meerdere keren aan. Ook terug van weggeweest is de softtop. De Z-vormig op en uit te vouwen stoffen kap komt in de plaats van de inklapbare hardtop, waarmee de laatste twee edities waren uitgerust. Een echte noviteit is vierwielaandrijving, dat verkrijgbaar wordt op de topmodellen.

Tot meer dan 800 pk

Eveneens een primeur is een geëlektrificeerde aandrijflijn, die in zijn krachtigste ‘Performance’-vorm liefst dik 800 pk gaat leveren. Ook anders dan voorheen, is de AMG-aanduiding op de bips van de SL. Waar dat normaliter slechts bij enkele types het geval was, is dat nu standaard. Weliswaar kun je het optioneel achterwege laten, alle SL’s zijn nu AMG-versies. De SL valt dan ook onder de paraplu van AMG, aangezien de motorsporttak de verantwoording over het complete project nam. Bij de marktintroductie levert Mercedes-AMG de SL in ieder geval als ‘63’. Later volgen nog een 63 Performance en de zescilinderversies 43 en 53. Een V12-uitvoering verschijnt van het nieuwste type niet meer.

Levering SL voorjaar

Mercedes-AMG geeft donderdag alle details van de SL vrij. De prijzen komen vermoedelijk later. De productie start zo goed als zeker al eind dit jaar, maar de daadwerkelijke levering staat voor komend voorjaar gepland.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.