Remco Slump
Remco Slump Nieuws 8 jun 2025
Leestijd: 2 minuten

De nieuwe gordels van Volvo weten alles van je, behalve je pincode

De moderne veiligheidsgordel is in 1959 uitgevonden door Volvo. Dus is het bijna logisch dat het merk nu ‘slimme’ gordels introduceert.

Ze debuteren in de volledig elektrische Volvo EX60, die voor 2026 op het programma staat, en worden constant gevoed met informatie van allerlei sensoren. Zo passen de gordels zich aan aan onder meer de lengte van de inzittenden, hun postuur, hun gewicht en hun zitpositie.

Meer of minder kracht

Iemand die zwaarder is, moet bijvoorbeeld met meer kracht worden tegengehouden om een hoofdwond te kunnen voorkomen. Bij iemand die lichter is, moet de gordel juist wat meer meegeven, om zo het risico op gebroken ribben te verlagen.

Enorme Volvo-database

Maar hoe weet Volvo dat? Omdat het merk beschikt over een enorme database, met daarin de gegevens van ruim 80.000 inzittenden die ooit betrokken waren bij een verkeersongeval. En omdat het natuurlijk meer dan vijftig jaar ervaring heeft op het gebied van veiligheid.

Volvo gordels
(Afbeelding: Volvo)

Zijn dit soort ‘slimme’ gordels nieuw? Volgens Volvo natuurlijk wel, maar toeleverancier ZF presenteerde begin vorig jaar al gordels die zich kunnen aanpassen aan iemands bouw.

Gordels met load limiters

Moderne veiligheidsgordels hebben zogeheten load limiters, die ervoor zorgen dat er niet te veel kracht wordt uitgeoefend op iemands lichaam. Volgens Volvo hebben ze maar drie standen, terwijl de nieuwe gordels in de EX60 er elf hebben.

Winst Volvo keldert! Merk gaat fors snijden in de kosten

Die stellen zichzelf niet alleen in op het lichaam van een inzittende, maar ook op een eventueel ongeval. Bij een aanrijding analyseren sensoren de omstandigheden van de crash (richting, snelheid, zitpositie van de mensen aan boord) en geven die in een oogwenk door aan de gordels, die vervolgens in de correcte stand worden gezet.

Beter door over-the-air updates

Het gaat te ver om te zeggen dat de gordels kunnen leren, maar ze kunnen via over-the-air updates wel worden verbeterd, waardoor hun reactie op een aanrijding nog nauwkeuriger kan worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.