Remco Slump
Remco Slump Nieuws 23 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

De Amerikanen komen naar Nederland! Met hun enorme pick-ups…

Grote Amerikaanse pick-up trucks kun je alleen via het grijze circuit kopen. Er is geen merk dat ze officieel naar hier haalt. Op termijn komt daar echter verandering in. Stellantis – moederbedrijf van Chrysler, Citroën, Ram, Opel en Peugeot – ziet een kans.

De populairste voertuigen in de Verenigde Staten zijn full-size pick-ups, zoals de Ford F-150 (al decennialang de koploper), de Chevrolet Silverado, de GMC Sierra en de Ram 1500. Die laatste heette ooit Dodge Ram, maar valt sinds 2010 onder een eigen merk.

Pick-ups via grijze import op lpg

In Nederland zie je regelmatig Amerikaanse pick-ups, maar die zijn via grijze import het land binnengekomen en lopen veelal op lpg. Via de officiële kanalen zo’n brandstofslurpende gigant kopen, is niet mogelijk.

pick-ups
(Afbeelding: Ram)

Maar Stellantis-topman Carlos Tavares wil daar verandering in brengen. Hij is blij met het marktleiderschap van zijn concern op het gebied van bedrijfswagens in zowel Europa als Zuid-Amerika, maar wil meer.

Stellantis en Toyota geven vervolg aan succesvolle bestelautohuwelijk

Ram 1500 EV komt naar Europa

“We hebben grote plannen om de rol van het merk Ram te vergroten”, zei hij tijdens de presentatie van de jaarcijfers. “We gaan onze concurrenten verrassen met de uitrol van Ram op andere markten. Die stap bereiden we nu voor en we zijn bijna klaar.”

pick-ups
(Afbeelding: Ram)

De Ram-truck is er met zescilinder of achtcilinder motoren, benzine of diesel, maar die varianten gaan we zeker niet hier zien. Een grotere kans hebben de nieuwe, volledig elektrische Ram 1500 REV en de kleinere EV-pick-up waar Ram aan werkt.

In 2022 recordwinst voor Stellantis

Stellantis heeft overigens nergens over te klagen. De fusie tussen Groupe PSA en Fiat Chrysler Automobiles is een succes, met over 2022 een recordwinst van 16,8 miljard euro. Dat is 26 procent meer dan in 2021.

Stellantis: ‘Elektrische auto’s moeten goedkoper vóór brandstofverbod 2035’

Toch minder nieuwe auto’s verkocht

En dat terwijl Stellantis vorig jaar minder auto’s afleverde aan klanten: ruim 6 miljoen stuks (min 2,3 procent). Met name in Europa deed het conglomeraat het niet goed, met een krimp van 8 procent. In Noord-Amerika stegen de verkopen met 2 procent.

Peugeot 208 bestverkochte auto in EU

Stellantis is hard bezig om zijn modellengamma te elektrificeren. Er is nog een lange weg te gaan. Van de meer dan 6 miljoen nieuwe auto’s waren er 290.000 volledig elektrisch. De Peugeot 208 en e-208 waren de bestverkochte nieuwe auto’s in Europa in 2022.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.

Reageer op artikel:
De Amerikanen komen naar Nederland! Met hun enorme pick-ups…
Sluiten