Remco Slump
Remco Slump Nieuws 7 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Dacia gaat Dakar rijden! Zou de rallywagen ook een budgetauto zijn?

Dacia is misschien wel het meest sympathieke merk op de Nederlandse automarkt, dus zitten we nu al voor Eurosport met een Roemeens vlaggetje in de hand. Waarom? Omdat Dacia in 2025 de Dakar Rally gaat rijden.

“Dacia en Dakar zijn een perfecte match”, zegt topman Denis Le Vot. Waarmee hij waarschijnlijk bedoeld dat de Duster in veel landen als een echt werkpaard wordt ingezet. In Frankrijk zie je ze vaak rondrijden met zwarte bumpers en stalen wielen. Helemaal goed.

Dacia doet mee aan Dakar op synthetische brandstof

Daarbij zegt Le Vot dat de deelname aan de Dakar Rally “de toewijding [van Dacia] aan een lage CO2-uitstoot” laat zien. Nou lijkt het ons beter voor de planeet om níét in de woestijn te gaan racen, maar oké…

Dacia-topman somt nu al nadelen van elektrische Sandero op

Le Vot doelt op het feit dat Dacia tijdens de Dakar Rally gebruik gaat maken van synthetische brandstof. Verder verschijnt het Roemeense budgetmerk niet alleen aan de start in Saoedi-Arabië, maar gaat het ook deelnemen aan het World Rally-Raid Championship.

Samenwerking met Britse specialist Prodrive

Dacia heeft nog niks bekendgemaakt over de auto’s waarmee het de woestijn in gaat. We weten alleen dat ze in samenwerking met Prodrive zijn ontwikkeld en voor het eerst in 2024 in actie komen, tijdens de Rallye du Maroc.

Dacia Dakar Rally
(Afbeelding: Dacia)

Negenvoudig winnaar WRC kruipt achter het stuur

Achter het stuur kruipen rallylegende Sébastien Loeb – die het WRC maar liefst negen keer achter elkaar won – en zijn Extreme E-teamgenoot Cristina Gutierrez Herrero. Ze is Spaans rallykampioene, heeft de Dakar Rally al zeven keer gereden en won in 2022 de Extreme E-titel, samen met Loeb.

Waarom je geen camper meer nodig hebt als je een Dacia rijdt

Start Dakar Rally 2024 in januari in Saoedi-Arabië

De volgende Dakar Rally wordt van 5 tot en met 19 januari gehouden in Saoedi-Arabië. Dit jaar ging de winst naar Nasser Al-Attiyah in zijn Toyota Hilux. In 2011, 2015, 2019 en 2022 stond hij ook al op het hoogste schavot.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.