Autovisie
Autovisie Nieuws 1 okt 2020

Cupra-topman wil Tavascan graag bouwen

Als het aan de ceo van Cupra ligt, de Engelsman Wayne Griffiths, komt er een productieversie van de elektrische Tavascan. Het model werd in september 2019 als concept car op de IAA-autoshow in Frankfurt voorgesteld. Maar als de SUV komt, wordt dat niet voor 2024.

Dat zegt de topman van Cupra, die sinds kort ook Seat onder zijn hoede heeft, in gesprek met het Engelse magazine Autocar. Volgens de Griffiths is de Tavascan “een droom voor het merk en vechten we om het (de productie, red.) waar te maken”. Aan Autocar laat hij bovendien weten: “De Tavascan is een project waar we aan werken, maar we zijn nog niet klaar om data of tijdstippen aan te kondigen. Niet omdat we twijfels hebben, maar omdat we nog veel andere modellen moeten lanceren. De pijplijn zit vol voor de komende jaren.”

Van Seat naar Cupra El-Born

Mocht de Tavascan daadwerkelijk in productie gaan, dan is het niet Cupra’s eerste volledig elektrische model. De Spaanse autobouwer brengt volgend jaar zijn eerste type, de door Seat aan Cupra doorgeschoven El-Born. De Tavascan zal op dezelfde technische basis verschijnen, het zogeheten MEB-platform van de Volkswagen Groep. Die architectuur wordt momenteel al gebruikt voor de Volkswagen ID.3 en vormt ook de basis voor de reeds aangekondigde de Skoda Enyaq en Volkswagen ID.4, alsmede de nog te tonen Audi Q4 E-tron.

Vierwielaangedreven en 300 pk

Cupra onthulde de Tavascan afgelopen jaar op de IAA in de schaduw van de Volkswagen ID.3-productieversie. De SUV heeft een nadrukkelijke coupé-vorm met een radicale exterieurstyling. Om het dynamische karakter van de SUV te benadrukken, kondigde Cupra voor het handgebouwde studiemodel zijn krachtigste aandrijflijn aan. Zowel op de voor- als achteras monteert Cupra dan een elektromotor, die tezamen meer dan 300 pk leveren. Het pakket zal ook door Skoda voor zijn RS-versie van de Enyaq en Enyaq Coupé gebruikt gaan worden. In de bodemplaat lag zogenaamd de grootste batterij die (toen) voor de MEB-producten van de Volkswagen Groep is aangekondigd. De capaciteit daarvan bedraagt 77 kWh.

Cupra Tavascan

Groei SUV Coupe

Het onderzoek om naar de productiemogelijkheden voor de Tavascan te kijken wordt ingegeven door de verwachte groei naar elektrische SUV-coupés. Volgens het merk zal de vraag elk jaar met 15% toenemen, zo bericht Autocar. Momenteel levert alleen Audi een coupé-achtige SUV, de E-tron, en plant dat Duitse merk een Q4 E-tron Coupé.