Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 23 jul 2019
Leestijd: 3 minuten

Grote criminele handel in persoonlijke kentekengegevens

Vandaag werd bekend dat er een illegale handel gaande is in miljoenen namen en adresgegevens die criminelen via ‘mensen bij de RDW’ verkrijgen. Waar het lek ligt of wie er schuldig zijn, is nog niet uitgevonden.

Kentekencard 2014

RTL Nieuws startte de afgelopen periode een onderzoek naar de online handel in persoonlijke kentekengegevens. Op het internet vonden zij kanalen waarop met die handel werd geadverteerd. Verkopers zeggen daar binnen een uur de naam en adres bij een autokenteken te kunnen achterhalen. Prijzen variëren tussen de €50 en €150. RTL Nieuws vroeg daar zelf ook gegevens op (met toestemming van de bestuurders) en kreeg inderdaad binnen enkele minuten adresgegevens teruggestuurd.

Vliegvelden

Dat is handige informatie voor inbrekers. Zij kunnen bijvoorbeeld in parkeergarages van vliegvelden controleren of mensen thuis zijn. Op dit moment is er een aantal accounts actief dat deze persoonlijke gegevens via het internet verspreidt. RTL Nieuws meldt dat deze accounts drie tot zes keer per week werk hebben. Dat betekent dat er maandelijks tientallen gegevens voor criminele doeleinden worden verkocht.

Verkopers zeggen ‘mensen bij de RDW’ te kennen en telefoonnummers van bestuurders via een ‘ingang bij de gemeente’ te kunnen regelen. De RDW is geschrokken van het onderzoek maar houdt rekening met meer mogelijke scènario’s. Dat laat woordvoerder Jantien Eising aan Autovisie weten. “Wij beheren inderdaad miljoenen persoonlijke kentekengegevens. Het onderzoek dat we samen zijn gestart met de politie richt zich ook op andere bronnen. We willen nog niemand de schuld geven, maar er zijn meer bedrijven die zulke gegevens opslaan. Denk bijvoorbeeld aan autodealers die ook autogegevens, kentekengegevens en persoonlijke gegevens beheren.” Daarnaast hebben ook de Belastingdienst, verzekeraars, advocaten en deurwaarders toegang tot dezelfde informatie.

Omgekocht

Volgens het onderzoek van RTL Nieuws worden werknemers van dit soort organisaties omgekocht door criminelen.”We nemen onze beveiliging erg serieus en onze werknemers kunnen alleen bij persoonlijke gegevens als dat écht nodig is voor hun werk. Ook wij worden streng gecontroleerd. Processen worden onafhankelijk getoetst en er vinden steekproeven plaats. Maar misschien is dat niet voldoende. Mensen blijven mensen. Zelfs werknemers die een autorisatie hebben om dergelijke gegevens in te zien zijn blijkbaar niet helemaal te vertrouwen”, laat Eising weten.

De RDW kreeg eind vorige week pas een brief van RTL Nieuws over hun onderzoek en de resultaten. Daarna heeft de organisatie direct aangifte gedaan bij de politie. Ook is er een onderzoek gestart in samenwerking met het LIV (Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit) en de politie. “Over de voortgang kunnen we nog helemaal niets zeggen”, vertelt Eising. “We moeten eerst het complete verhaal rondkrijgen om te zien wat er precies is gebeurd. Pas dan kunnen we gaan kijken naar oplossingen. We hebben echt nog geen idee waar het lek zit, maar we hopen natuurlijk heel erg dat wij hier alles op orde hebben.”

RDW-app

Particulieren kunnen ook veel voertuiginformatie ophalen bij de RDW via de kentekencheck op de website en in de app. Of er in de lekken van persoonsgegevens een verband is met de publieke gegevens, kan de organisatie nog niet zeggen. “Wat we nu weten is dat er op die app enkel  gegevens staan die zijn bedoeld voor een groot publiek. Dit onderzoek heeft daar tot nu toe dan ook nog geen invloed op”, besluit Eising.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.