Autovisie
Autovisie Nieuws 9 dec 2020
Leestijd: 4 minuten

Vijf vette concept cars uit het Autovisie Jaarboek 2021

Het Autovisie Jaarboek 2021 ligt in de winkel en is hét kerstcadeau voor de autoliefhebber. In de 500-pagina tellende autobijbel lees je alles over de modellen van 2021. Maar we hebben het daarin niet alleen over de auto’s die jij kunt kopen, maar werpen ook een blik op de toekomst. Dit zijn vijf vette concept cars uit het Autovisie Jaarboek.

Concept cars zijn van alle dagen en voor fabrikanten een middel om de (nabije) toekomst van een merk te laten zien. Momenteel staat er ook weer een fraai aantal conceptauto’s in de stijgers, van bizarre elektro-hypercars tot futuristische deelauto’s. Hieronder bespreken we vier vette modellen uit het jaarboek.

Lexus LF-30 Electrified

De letters LF staan bij Lexus voor Lexus Future en sieren ieder studiemodel van het Japanse merk. Deze concept car biedt een blik op wat we op designgebied in de toekomst van Lexus mogen verwachten. De elektrisch aangedreven LF-30 is 5,09 meter lang, net geen 2 meter breed en 1,6 meter hoog. De wielbasis is met 3,2 meter lengte zeer behoorlijk. De vier elektromotoren, die in elk van de wielen zijn ondergebracht, leveren een vermogen van 544 pk en 700 Nm koppel. Het accupakket meet 110 kWh en de actieradius komt uit op 500 km. Afhankelijk van de omstandigheden is de LF-30 een vier- of achterwielaandrijver. Dat systeem moet in een eventueel productiemodel terugkeren. De kleur van de grille geeft aan of de auto in normale of autonome modus rijdt.

Kia Futuron

De naam verraadt het al: de Futuron is een voorproefje van de vormentaal die we in de toekomst van nieuwe Kia’s kunnen verwachten. Volgens het merk is de Futuron een sportwagen in SUV-vorm. De volledig elektrische auto is 4,85 meter lang en 1,55 meter hoog. De wielbasis bedraagt 3 meter. Voor het dak, of, in Kia-taal, “de diamantvormige, panoramisch gevormde glazen kopel op een ronde kern, lieten de ontwerpers van Kia zich naar eigen zeggen inspireren door de vorm van vliegende schotels. Leuk detail: als de bestuurder kiest voor autonoom rijden, wordt het stuurwiel ingeklapt en de stoel achterover gezet.

Kia Futuron Concept Car

GFG Vision 2030 Desert Raid

Designbureau GFG Style, eigendom van ontwerpers Giorgetto en Fabrizio Giugiaro, bouwde de 2030 Desert Raid als ‘hommage aan Saoedi Arabië’, dat minder afhankelijk wil worden van olie en een meer duurzame toekomst wil inslaan. Vandaar deze elektrische, luxueuze tweezits hyper-SUV die op elk terrein heuse sportwagen prestaties koppelt aan het vermogen om van enorme zandduinen kleine zandhoopjes te maken. De vier wielen worden aangedreven door elektromotoren die samen 510 pk en 680 Nm koppel leveren. Sprinten naar de 100 km/h is in 3,8 tellen geklaard, de topsnelheid bedraagt 250 km/h. Met het 90 kWh-accupakket kan-ie zo’n 450 kilometer rijden. Naast een prominent reservewiel op het achterdek biedt-ie ook nog een aardige bagageruimte.

GFG Vision Concept Cars

DS AeroSport Lounge

Moderne technologie zo verpakken dat je aan design en karakter niets hoeft in te leveren. Dat was in het kort de opdracht die het ontwerpteam van DS kreeg voor de AeroSport Lounge. Deze nieuwe concept car van het luxelabel onder de Citroën vlag, is ook nog eens zeer krachtig. Geheel volgens de laatste trends heeft de auto een elektrische aandrijflijn en beschikt over een 110 kWh accupakket. Het elektrische hart is maar liefst 600 pk sterk; goed voor een acceleratie van 0-100 km/u in 2,8 seconden.

Geen opvallende concept car zonder het bijbehorende schoeisel, en de AeroSport Lounge staat dan ook op 23-inch wielen. De koplampen zijn opgebouwd uit drie led-delen en laat de signatuur zien die we op toekomstige DS modellen gaan tegenkomen. DS zelf benoemt de lichtsignatuur als Light Veil. In het interieur vinden we de haast obligate displays en de centrale armsteun zou in staat moeten zijn om handbewegingen te lezen, te interpreteren en te beantwoorden. In de software is IRIS verstopt, kunstmatige intelligentie waartegen je kunt praten. De AeroSport Lounge is tevens duurzaam vervaardigd: in het interieur wordt onder andere stro gebruikt welke is verwerkt in de stoelen.

Alpine A110 Sports X

Kent u de Lamborghini Huracán Sterrato nog? Die rally/cross-uitvoering van de Huracán? Wel, het Franse sportwagenmerk Alpine voorzag haar enige model; de A110 ook van een dergelijke behandeling. Hij werd 80 mm breder gemaakt en ging 60 mm de hoogte in. Aan de voorzijde vallen vooral de zwarte motorkap en de kruizen in de binnenste lampen op. Productieplannen zijn er, helaas, niet maar het zicht op de achterzijde met die twee paar ski’s doet ons ernstig verlangen om in een keer naar de Franse Alpen te rijden voor een weekje wintersport.  

Moet je nog overtuigd worden om het Autovisie Jaarboek te kopen? In dit artikel geven we je vijf redenen waarom je dat (niet) moet doen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.