Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 6 nov 2016
Leestijd: 3 minuten

Compleet nieuwe Volkswagen Polo komt eraan

Voor het eerst in zijn bestaan zal de Volkswagen Polo in lengte groeien tot meer dan 4,10 meter. Daardoor zal de Polo meer interieurruimte bieden en de sterke concurrentie in de vorm van een eveneens fonkelnieuwe Ford Fiesta en de populaire Peugeot 208 de nodige weerstand kunnen bieden.

DSC07457De nieuwe generatie Volkswagen Polo laat zich nog niet dit jaar zien. Volkswagen heeft er tegenwoordig een handje van om nieuwe modellen pas kort voor hun publieksoptreden te presenteren. Het debuut van de nieuwe hatchback staat gepland voor de Autosalon van Genève, die in maart plaatsheeft. Reken er maar op dat de eerste plaatjes pas in februari de wereld worden ingestuurd.

Schrappen

Dan nog is Volkswagen er vroeg bij om de nieuwe Polo te tonen. De productie van het model start aan het begin van de zomer, zodat in augustus de eerste exemplaren bij de dealer verschijnen. Er staat dan wel een aangepast leveringsprogramma in de showroom. De nieuwe Polo debuteert als vijfdeurs hatchback en daar blijft het bij. De driedeursvariant is uit kostenoogpunt geschrapt. De vraag naar die variant is dermate laag, dat de Duitsers de investering niet zullen terugverdienen. Het betekent dat de Polo GTI voor het eerst alleen als vijfdeurs hatchback leverbaar wordt. De CrossPolo moet het veld ruimen, maar in plaats van dat model verschijnt er een serieuze SUV in de klasse van de Polo.

DSC07455Designevolutie

Het behoeft geen verdere uitleg dat de designafdeling van Volkswagen het bestaande ontwerp verder verfijnd. Hij behoudt de karakteristieke carrosserielijn, ondanks de toegenomen buiten afmetingen. Het is niet alleen in de lengte dat de hatchback groter wordt, ook in de breedte. Over de hoogte is nog niet bekend. Volkswagen geeft de grootste Polo tevens een grootste wielbasis ook. Naar verluidt neemt de afstand tussen de voor- en achteras met zo’n negen centimeter toe, wat overigens minder is dan de koets groeit. Volkswagen past op de hatchback de zogeheten MQB A0-architectuur toe, een voordelige variant van MQB.

DSC07451Interieur

Door de grotere wielbasis zou de Polo meer interieurruimte bieden. Belangrijk, maar de toepassing van de MQB-componenten zorgt ervoor dat de zesde Polo tal van voorzieningen op het gebied van connectiviteit en veiligheidssystemen kan bieden zoals het merk ook op de grotere Golf levert. Bovendien draagt de MQB-architectuur er aan bij dat het wagengewicht van de Polo in vergelijking met het bestaande type fors daalt. Er is sprake van zo’n 70 kg, al laat VW zich daar nog niet over uit.

DSC07453Eén-punt-vijf

Voor de aandrijving komt Volkswagen met twee nieuwe motoren, een 1,5 liter viercilinder in zowel benzine als diesel. De oliegestookte versie zal er in verschillende configuraties komen, waarbij het vermogen uiteenloopt van 90 tot 130 pk. Het blok vervangt de huidige 1.2, 1.4 en 1.6 diesel. Het benzinegamma krijgt een 140 en 160 pk sterke een-punt-vijf, die naast de 1.0 (T)FSI wordt aangeboden. Voor de GTI staat een 2,0 liter viercilinder met turbo gepland. Vierwielaandrijving wordt deze keer ook beschikbaar.

Familie

De Polo is de eerste loot aan de B-segmentstam van het Volkswagen-concern. Na de Polo komen de A1 van Audi (2018), de Seat Ibiza en de Skoda Fabia. Laatstgenoemde zou volgens een insider pas rond 2020 komen. Voor de A1 wordt 2018 genoemd.

Foto’s: Wilco Blok

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.