Laurens Stade
Laurens Stade Nieuws 8 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Coachbuilder Radford brengt iconische Formule 1-livery naar straatauto’s

Opmerkelijk nieuws wat zowel betrekking heeft tot de reguliere auto-industrie als de Formule 1: de Britse coachbuilder Radford heeft namelijk het handelsmerk van John Player Special opgekocht.

Voor de doorgewinterde racefanaat zal dat meteen goede herinneringen naar boven brengen, want de John Player Special is een van de meest iconische liveries die de Formule 1 ooit heeft gezien. Het zwart met de gouden accenten was te zien op de beroemde Lotus Type 72D. Emerson Fittipaldi stuurde die toch al zo legendarische auto met de bijzondere kleurstelling naar vijf zeges en het Formule 1-kampioenschap in 1972.

De livery bleef tot en met 1986 op de Lotus pronken. De laatste Formule 1-bolide met de JPS-livery was de Lotus 98T, die bestuurd werd door legende van de sport Ayrton Senna. De zwart-gouden livery is onlosmakelijk verbonden met de rijke geschiedenis van de mechanische sport.

Teugkeer JSP dankzij Radford

Sinds eind jaren 80 moesten we het dus nog maar doen met de plaatjes van deze auto’s, maar daar komt binnenkort verandering in. Nee, de livery komt (helaas) niet terug naar de Formule 1 zelf. De Britse coachbuilder Radford heeft het handelsmerk John Player Special namelijk opgekocht in de Verenigde Staten.

De CEO van Radford, Dan Burge, laat weten dat zij de livery de komende jaren op hun auto’s zullen spuiten. “We zullen deze kleurstelling de komende jaren in verschillende gedaanten gebruiken, op toekomstige Radford-modellen, waarvan we niet kunnen wachten om ze te laten zien”, aldus Burge.

Radford John Player Special

Blije Button

Oud-Formule 1-kampioen Jenson Button is ook betrokken bij Radford. De wereldkampioen van 2009 is mede-eigenaar van de coachbuilder en is, als ex-Formule 1-coureur, uiteraard blij mee dat de iconische livery terugkeert. “We zijn zeer enthousiast dat we het handelsmerk hebben bemachtigd”, laat de Brit weten. “John Player Special is zonder twijfel een van de meest iconische racekleuren die ooit een Formule 1-auto sierden.”

“Voor mij roept het beelden op van het ‘gouden tijdperk’ van de Formule 1, met auto’s die werden bestuurd door helden als Emerson Fitipaldi en Ayrton Senna”, vervolgt Button. “Legendes die me inspireerden om coureur te worden. We kunnen niet wachten om je te laten zien waar deze kleurstelling voor wordt gebruikt. We verwachten deze in de nabije toekomst op Radford-auto’s te zien verschijnen.”

Radford en Lotus

Radford kondigde onlangs nog een samenwerking met Lotus aan. Het eerste project is al bekendgemaakt. ‘Project 62’ zal een ‘ultra-exclusieve’ auto zijn die gebaseerd is op technologie van Lotus. De auto is geïnspireerd door de befaamde Lotus Type 62. Zoals je met zo’n naam kunt verwachten zal Radford er slechts 62 van maken. De nog onbekende auto is momenteel al in gevorderde ontwikkeling en moet ergens in de komende maanden onthuld worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.