Leestijd: 2 minuten

Circuit Park Zandvoort bestaat 70 jaar

Deze zonnige dinsdag 7 augustus is een bijzondere dag voor Circuit Park Zandvoort. Het is vandaag namelijk exact 70 jaar geleden dat het circuit van Zandvoort officieel werd geopend.

Stratencircuit

Maar wacht eens even: de eerste autorace in Zandvoort werd toch al in 1939 georganiseerd? Dat klopt, maar dat was op een stratencircuit in het dorp. Dit evenement was een groot succes en daarom werd gestart met de bouw van een permanent circuit. Op 7 augustus 1948 vond de officiële opening van dit échte circuit plaats.

Tienduizenden toeschouwers

Deze opening werd gevierd met de internationale ‘Prijs van Zandvoort’, bezocht door vele tienduizenden toeschouwers. Ruim 20 coureurs, bijna allemaal Britten, schreven zich in voor de race. Maserati’s, ERA’s, Alfa Romeo’s en Bugatti’s verschenen aan de startstreep.

40 ronden

De race had een lengte van 40 ronden, maar voor de start van de finale werden er twee heats verreden. De eerste heat werd gewonnen door Reg Parnell (Maserati 4CL) en Prins Bira was succesvol in de tweede heat (Maserati 4CL).

Nek-aan-nek-race

De finale was ontzettend spannend. Bira vertrok vanaf de tweede startrij. In de derde ronde nam hij de leiding over van de Brit Tony Rolt (Alfa-Aitken). Bira wist los te komen en leek de race met twee vingers in de neus te gaan winnen. Tien ronden was hij verwijderd van de overwinning, maar toen bleek dat Tony Rolt het gat met de koploper had dichtgereden. Uiteindelijk was het tien ronden lang een nek-aan-nek-race. Na een race van bijna anderhalf uur kwam Prins Bira uiteindelijk als eerste over de finish, met een voorsprong van slechts 0,1 seconde op Rolt. Kijk, dat is racen. Het circuit van Zandvoort stond bovendien direct op de kaart, zowel nationaal als internationaal.

circuit van zandvoort Augustus-Prins-Bira-overwinnaar-met-krans

F1-races

In 1949 won de Luigi Villoresi de ‘Prijs van Zandvoort’ met zijn Ferrari. Louis Rosier (Talbot Lago) won de ‘Grote Prijs van Nederland’ in 1950 én 1951 en op 17 augustus 1952 won Alberto Ascari (Ferrari) de eerste Grand Prix op Zandvoortse bodem die meetelde voor het wereldkampioenschap Formule 1. Er zouden vervolgens nog 29 Grand Prix’ met de WK-status volgen. Tegenwoordig is Circuit Park Zandvoort het podium van races van diverse formulewagenklassen, toerwagens, GT’s en sportscars. Maar ook van andere evenementen. De jaarlijkse Historic Grand Prix Zandvoort bijvoorbeeld, die dit jaar plaatsvindt op 31 augustus en 1 en 2 september.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.