Coen Grutters
Coen Grutters Nieuws 8 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Uit cijfers blijkt deze tweedehands auto de perfecte occasion te zijn

Nieuwe auto’s worden alsmaar duurder, waardoor steeds meer mensen aangewezen zijn op tweedehands auto’s. Uit cijfers van verkoopsites Gaspedaal.nl en AutoTrack kan de ideale occasion worden opgemaakt.

In mei zocht ruim 10 procent van alle speurders naar Volkswagen-occasion, waarmee de autofabrikant het populairste merk blijkt te zijn. Vooral de Volkswagen Golf is in trek. Dat model bestaat al sinds de jaren 70, dus we zullen moeten specificeren.

Populairste bouwjaar van tweedehands auto

De cijfers van de verkoopsites tonen aan dat het meest wordt gezocht naar occasions uit 2018 (10,8 procent). Een zevende generatie Volkswagen Golf dus. Verder zijn populaire bouwjaren: 2019 (9,3 procent), 2020 (9,1 procent) en 2017 (8,8 procent). Mensen blijken dus in de markt te zijn voor een vrij jonge tweedehands auto.

Hoewel diesels stijgen in populariteit, is een benzineauto nog altijd het populairst. Een Volkswagen Golf-occasion uit 2018 die rijdt op benzine, zo ver zijn we nu dus. Hoewel in mei iets meer belangstelling leek voor de handgeschakelde versnellingsbak, wil het overgrote deel van de occasionkopers (80,3 procent) toch echt een automaat.

Meest gewilde kleur

Over de kleur van de tweedehands auto valt ook niet te twisten: zwart. Tikkeltje saai. Maar dat is waar men op uit is. Het hoeft allemaal niet te veel op te vallen, zo blijkt uit de top drie meest populaire kleuren.

Kleur Percentage zoekopdrachten mei 2023
Zwart 26,9%
Wit 19,6%
Grijs 14,6%
Blauw 13,4%
Rood 6,1%
Zilver 4,8%
Groen 3,4%
Divers 2,3%
Roze 1,9%
Beige 1,7%

Maar hoeveel kilometer mag de occasion maximaal gelopen hebben? De grootste groep (14,4 procent) houdt een maximale tellerstand van 100.000 kilometer aan. Volgens een iets kleinere groep (9,9 procent) kan een occasion met 150.000 kilometer op de klok ook nog wel door de beugel. Daarna volgt een groep (8,9 procent) die opvallend weinig ervaring tolereert: maximaal 10.000 kilometer.

Prijs van de ideale occasion

Tot slot dient de tweedehands auto een stationwagen te zijn. Van alle occasionkopers is 23,1 procent daar namelijk naar op zoek, waarmee het de hatchback (22,4 procent) van zijn kortstondige troon stoot. Enkele maanden was de hatchback een gewildere carrosserievorm dan de stationwagen. Op Gaspedaal.nl zoeken we naar deze exacte occasion, dan rollen er op moment van schrijven zes exemplaren uit.

perfecte occasion occasions tweedehands auto
(Afbeelding: AutoTrack / Autocentrum Krimpenerwaard)

Het gemiddelde bedrag dat men bereid is uit te geven aan een tweedehands auto kwam in mei uit op 19.658 euro. Daarmee ligt de ideale occasion binnen budget. Prijzen variëren namelijk van 18.945 euro tot 24.700 euro. De gemiddelde occasionprijs bedroeg in mei 24.005 euro. Het zijn dus niet alleen nieuwe auto’s die alsmaar duurder worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.