Remco Slump
Remco Slump Nieuws 18 jun 2023
Leestijd: 1 minuut

Chinese merken kopiëren nog steeds! Kijk maar naar deze BAIC…

Hó, dat zeggen we niet helemaal goed. Dit is geen BAIC, maar een model van een nieuw submerk, dat BAIC de naam Stone heeft gegeven. Dit is de weinig fantasievol genaamde Stone 01, die ons akelig bekend voor komt.

Chinese merken stelen nog altijd van Westerse en Japanse fabrikanten, zo zagen we in april op de Shanghai Motorshow. We kwamen schaamteloze voorbeelden tegen, die ons deden terugdenken aan de Range Rover Evoque / Landwind X7-controverse.

Chinese ontwerpers lieten zich ‘inspireren’

Ook bij deze Stone 01 is het duidelijk waar de ontwerpers hun ‘inspiratie’ vandaan hebben gehaald. Het uiterlijk van de grote, Chinese SUV is duidelijk een combinatie van Land Rover Defender- en Range Rover-elementen.

Chinese Stone 01
(Afbeelding: MIIT)

Twee varianten à la Defender 110 en 130

Carnewschina.com dook deze foto’s op uit een database van de Chinese overheid. Er zijn twee versies van de Stone 01, kennelijk. Eentje van 5 meter lang, die overeenkomt met de Defender 110, en eentje van 5,3 meter lang, die daarmee de Defender 130 is.

Overduidelijk een Land Rover-kloon

Je kunt zeggen dat de Stone 01 een heel eigen neus heeft, maar verder is het duidelijk een Land Rover-kloon. De proporties zijn nagenoeg gelijk en zelfs sommige designdetails zijn overgenomen, zoals het opvallende rooster achter de voorwielen en de zwarte raamstijlen.

Waarom de Ora Ballet Cat de meest seksistische auto aller tijden is

Geen V8, maar een 1,5-liter turbomotortje

Waarin de Stone compleet anders is dan een Land Rover is de aandrijving. Voorin de 01 ligt geen zescilinder of V8, maar een 1,5-liter turbomotortje dat als stroomgenerator fungeert voor de elektrische motoren vóór en achter, die respectievelijk 204 pk en 272 pk sterk zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.