De Chinese autobouwer Jiangling Motors Corp moet per direct de Evoque-kopie Landwind X7 uit productie nemen. Dat heeft de rechter besloten in de zaak 'Jaguar Land Rover versus Jiangling' die vijf jaar geleden werd aangespannen door Jaguar Land Rover.

Ongestoord verkopen

Bij het verschijnen van de eerste foto's van de Landwind X7 was het direct duidelijk dat het om een kopie van de eerste generatie Land Rover Range Range Evoque ging. Jaguar Land Rover was not amused bij het zien van de foto's en trok aan de bel bij de rechter. Vervolgens duurde het vijf jaar om de X7 uit de handel te nemen. Tijdens de rechtszaak kon Jiangling de Landwind X7 sinds 2014 ongestoord produceren en verkopen en er ook aan verdienen. Hoewel: de winstmarge zal vast niet heel groot zijn geweest met een vanafprijs van omgerekend 13.000 dollar. Jawel, ten opzichte van de Europese Evoque was de Evoque-kopie X7 een koopje.

Jiangling

Nu de rechter een uitspraak heeft gedaan in de zaak in het voordeel van Jaguar Land Rover is het over en uit voor de X7. Volgens de rechter maakt Jiangling Landwind X7 inbreuk op vijf unieke stijlkenmerken van de Land Rover Range Rover Evoque. Om die reden wordt er per direct een punt achter de productie gezet en moet Jiangling een schadevergoeding betalen. Hoe groot die schadevergoeding is, is niet bekend.