Autovisie
Autovisie Nieuws 24 mrt 2021

CBR wil drastische maatregelen om achterstanden weg te werken

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) gaat de leeftijd waarop iemand praktijkexamen mag doen mogelijk tijdelijk verhogen naar achttien jaar, van zeventien jaar nu. Ook overweegt het CBR tijdelijk te stoppen met het aanbieden van faalangstexamens en tussentijdse toetsen.

Dit alles om de wachttijden voor het doen van een rijexamen terug te dringen. Door de lockdowns als gevolg van het coronavirus zijn er ruim 600.000 theorie- en praktijkexamens in te halen. Dat komt bovenop de 1,5 miljoen examens dat jaarlijks wordt afgenomen.

CBR: “Slagingspercentage moet omhoog”

Omdat de uitgestelde examens als eerste worden ingehaald, kan de reserveringstermijn voor andere kandidaten oplopen tot wel twintig weken. Het knelt vooral bij de praktijkexamens voor de auto, motor en bromfiets, aldus het CBR.

De genoemde maatregelen zijn alleen nodig als het rijscholen eind mei niet gelukt is om de slagingspercentages voldoende op te krikken. Daaraan kunnen ze volgens het CBR werken door leerlingen alleen examen te laten doen als ze goed zijn voorbereid. Een hoger percentage geslaagden kan vele tienduizenden beschikbare examenplekken per jaar schelen, omdat er minder herexamens zijn.

Bizarre rijschoolfraude in Nederland: politie doet aanhoudingen

Theorie nog niet toegestaan

Het CBR hoopt dat de genoemde maatregelen niet nodig zijn. Wel wijst de organisatie erop dat alleen al het stopzetten van de tussentijdse toets 80.000 plekken per jaar zou schelen, iets dat de reserveringstermijn enkele weken korter maakt.

Andere maatregelen om wachttijden terug te dringen maakte het CBR al eerder bekend, zoals onder meer overwerken, openingstijden verruimen en aan fitte gepensioneerden vragen om langer te blijven.

Momenteel zijn theorie-examens nog niet toegestaan vanwege corona. Wanneer dit wel weer mag, verwacht het CBR ruim 300.000 theorie-examens snel in te kunnen lopen. “Met maximale openstelling en overwerk kunnen we de capaciteit verhogen tot circa 200 procent van normaal.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
CBR wil drastische maatregelen om achterstanden weg te werken
Sluiten