Thijs Schuit
Thijs Schuit Nieuws 9 apr 2020
Leestijd: 3 minuten

Caterham presenteert ‘nieuwe oude’ Super Seven 1600

Britse sportautoproducent Caterham presenteert de nieuwe Super Seven 1600, die is gebaseerd op de oude uit de jaren ’70. Maakt deze auto hebberig?

Hoewel veel auto’s uit de vroegere jaren echt niet meer kunnen, hebben uitzonderlijke gevallen juist het eeuwige leven als je ze weer een beetje aanpast naar de wensen van nu. Dat is precies wat liefhebbersmerk Caterham heeft gedaan met de Super Seven 1600, want is van bodemplaat tot rolbeugel aangepast en kan zo weer optimaal scoren in deze tijd.

Caterham Super Seven 1600

Caterhams oude recept

De Caterham is weer gebouwd volgens het aloude recept waarbij rijplezier voorop staat. De 1,6-liter motor van Ford levert ‘slechts’ 136 pk, maar omdat de auto 540 kilogram weegt zit je toch rond de vijf seconden op de 100 km/h. De topsnelheid ligt op 196 kilometer per uur, maar harder wil je ook niet in zo’n open auto.

Qua looks is de Caterham echt gebaseerd op de vroegste modellen. Zo zijn er de gepolijste grille en sierstrip om de voorruit, de uitlopende flares (‘wielkasten’) die de klassieke look geven, en de motor is met behulp van Weber gasklephuizen en K&N luchtfilters zo aangepast dat hij dat stevige en rauwe geluid geeft van vroegere motoren met carburateurs. Het geluid doet zelfs een beetje denken aan rallyauto’s. De 14-inch lichtmetalen wielen en het reservewiel achterop de auto verwijzen ook naar de originele Super Seven 1600 uit de jaren ’70. Op het dashboard springt het klassieke instrumentarium van ‘SMITHS Instruments’ meteen in het oog, die de retro-look van de liefhebbersauto afmaken.

Persoonlijk

Ondanks dat is de Brit vanbinnen erg luxe aangekleed met veel en mooi leer op de stoelen, dashboard en middenconsole. En de premium tapijten op de vloer geven het interieur een luxe uitstraling. Buiten dat is de Super Seven 1600 ook nog eens uitgebreid te personaliseren. Standaard kun je kiezen uit vier kleuren, maar exclusief voor de Super Seven 1600 zijn er zeven speciale kleuren beschikbaar. Dat zijn Racing Green, Caribbean Blue, Tuscany Red, Saxony Grey, Serengeti Orange, Bordeaux Red en Oxford White. In het interieur gaan de mogelijkheden weer verder. Voor het leren dashboard kun je namelijk al kiezen uit zes kleuren, en voor de leren stoelen ook nog eens vijf kleuren. Veel kleine details kun je ook naar wens invullen. Denk aan een verbeterd onderstel, groter chassis en geventileerde schijven. Ook de remcilinders kun je opwaarderen. Sinds eind 2018 kun je bij Caterham online een configurator gebruiken, en dat is wel zo fijn als er zo veel mogelijk is.

Caterham Super Seven 1600

De auto kan nu al besteld worden, en je kunt hem in elkaar gezet voor je deur krijgen of als kit, wat natuurlijk ook erg vermakelijk is in deze tijd. Goedkoop is hij niet; de omgerekende vanafprijs in Engeland bedraagt ruim 38.000 euro, en dat nog zonder opties en belastingen. Voor dat geld koop je echter wel de puurste sportauto die er te krijgen is. Omdat hij vooralsnog alleen voor de Engelse markt verkrijgbaar is, is over Nederlandse prijzen nog niks bekend. Wij hopen die snel te kunnen bemachtigen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.

Reageer op artikel:
Caterham presenteert ‘nieuwe oude’ Super Seven 1600
Sluiten