Autovisie
Autovisie Nieuws 31 mei 2021

Castroneves wint de Indy 500, Van Kalmthout achtste

Hélio Castroneves heeft voor de vierde keer in zijn carrière de beroemde Indy 500 op zijn naam geschreven. Rinus van Kalmthout kwam na een veelbelovende race slechts als achtste over de streep dankzij een fout bij de laatste pitstop.

Van Kalmthout begint als derde aan de 105e editie van “The Greatest Spectacle in Racing”, zoals de Indy 500 is bestempeld. Twee weken eerder pakte hij nog op hetzelfde grondgebied zijn eerste zege in de Indy GP, op de road-course van de Indianapolis Motor Speedway. De 20-jarige Hoofddorper start de 200 ronden van de 2,5 mijl – zo’n 4 kilometer – lange oval aan de buitenkant van de grid. VeeKay, zoals ze de Nederlander in de VS noemen, sluit in eerste instantie gewoon aan als derde, maar rekent al snel af met grote favoriet Scott Dixon en de jonge Amerikaan Colton Herta. Dixon rijdt overigens al snel een verloren race. De Nieuw-Zeelander rijdt op het allerlaatste zuchtje benzine de pits in, maar de motor wil pas na ruim een minuut weer starten.

Rinus van Kalmthout leidde in de beginfase de Indy 500.

VeeKay is dan een lange tijd vooraan te vinden en is ook 32 ronden de raceleider, maar bij de vijfde – en laatste – pitstop gaat er wat fout waardoor de Nederlander kostbare tijd verliest. Hij wordt bij het inrijden van de pits gehinderd door Ryan Hunter-Reay, die op hoge snelheid met blokkerende wielen langs hem schiet. Vervolgens blijft bij de pitstop zelf de krik vastzitten, waardoor hij langer stilstaat dan gehoopt en gepland. Hij valt daardoor weg uit de kopgroep en kan de Indy 500 voor dit jaar uit het hoofd zetten na een veelbelovende start. Hij eindigt de race uiteindelijk nog als achtste na een sterke slotsprint.

Weinig incidenten

De 2021-editie van de Indy 500 kenmerkt zich door een opvallend gebrek aan incidenten. Het gaat wel drie keer fout in de pitstraat: Stefan Wilson heeft een remprobleem bij het inrijden van de pitstraat en spint daardoor tegen de muur. Hij veroorzaakt daarmee de eerste caution – gele vlag – van de race. Ervaren rot Will Power en ook de enige vrouwelijke coureur, Simona de Silvestro, doen hetzelfde als Wilson. Zij slagen er echter in de auto wél uit de muur te houden.

Mark J. Rebilas-USA TODAY Sports

In ronde 119 volgt de tweede en laatste caution. Bij de pitstop van Graham Rahal is het linker achterwiel niet goed gemonteerd. Hij verliest deze bij het uitrijden van de pitstraat. Hij komt daardoor gevaarlijk terug op de baan, maar nog gevaarlijker is het losvliegende wiel dat een eigen leven leidt. Stuiterend over het circuit wordt deze door Conor Daly geraakt en flink in de lucht gelanceerd. Het blijft gelukkig – mede dankzij het aeroscreen – enkel bij wat schade aan de voorvleugel.

Publiekslieveling wint opnieuw Indy 500

Hélio Castroneves, een publiekslieveling in de Verenigde Staten, vecht zich ondertussen een weg naar voren. De Braziliaan moet in een zinderende slotfase afrekenen met Alex Palou, maar ook Simon Pagenaud, Patricio O’Ward en Ed Carpenter houden de druk er vol op in de kopgroep. Met twee ronden te gaan slaat Castroneves toe bij Palou, die mede dankzij het vele verkeer in de laatste ronde niet kan counteren. ‘Spider-Man’, de bijnaam van Castroneves, wint daardoor voor de vierde keer in zijn carrière de beroemde Indy 500. Palou en Pagenaud completeren de topdrie, al gaat alle aandacht enkel uit naar de winnaar en dus Indy 500-kampioen.

Dat Castroneves een publiekslieveling is, was goed te horen dankzij het grote aanwezige publiek. Roger Penske, de eigenaar van Indianapolis Motor Speedway, opende de poorten voor maar liefst 135.000 toeschouwers – veertig procent van de capaciteit – die konden genieten van de bijna drie uur durende race.

Reageer op artikel:
Castroneves wint de Indy 500, Van Kalmthout achtste
Sluiten