Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 6 jan 2020
Leestijd: 3 minuten

Carlos Ghosn ontvluchtte Japan met openbaar vervoer

Het verhaal rondom de vluchtpoging van Carlos Ghosn, ex-topman van Renault, uit Japan wordt steeds beter. Nu blijkt dat hij gewoon met de trein naar het vliegveld is gereden.

Afgelopen week verscheen Carlos Ghosn ineens overal in het nieuws. Daarbij ging het een keer niet om de ongemakkelijke situatie met zijn ex-werkgever Renault die hem voor de rechter sleept, maar omdat hij ineens in Beiroet opdook. Iets wat onmogelijk moest zijn aangezien hij huisarrest in Japan had. Al snel kwamen er verhalen dat hij zijn huis en het land ontsnapte in een instrumentenkoffer en later bleek dat hij gewoon zijn huis uit gelopen was. Nu komen er opnieuw details van de ontsnapping naar boven waaruit blijkt dat beide eerdere verhalen op waarheid zijn gebaseerd. Ook blijkt nu dat hij gewoon de trein pakte naar het vliegveld waar zijn privé-vliegtuig klaar stond.

Shinkansen kogeltrein

Om bij het begin te beginnen: Ghosn ontsnapte zijn huis niet in een instrumentenkoffer, maar liep simpelweg om half drie ‘s middags naar buiten. Hij had zijn hoofd gedeeltelijk bedekt met een chirurgenmasker en een hoofddeksel. Dat hij ongezien weg kon lopen komt vermoedelijk doordat de bewakers voor zijn huis niet kwamen opdagen die dag. Nissan was vergeten het contract met deze heren te verlengen waardoor Ghosn zijn kans greep. Vervolgens pakte hij de openbare Shinkansen kogeltrein om naar het Kansai Airport te gaan. Dit vliegveld ligt meer dan 500 kilometer verderop.

Op dat vliegveld stapte Ghosn niet in het vliegtuig, maar in een instrumentenkoffer. Eerst leek dit een contrabaskoffer te zijn, maar nu blijkt dat een roadiekoffer op wielen te zijn. Hierin waren gaten aan de onderkant geboord zodat Ghosn kon ademen tijdens de reis. Opmerkelijk is dat de kist te groot was voor de douanescanners waardoor de douanemedewerkers de kist niet konden doorlichten zonder deze te openen. Om te kist te openen en met eigen ogen de inhoud te bekijken kwam om onduidelijke reden niet bij de controleurs op. Blijkbaar was het Kansai Airport expres om dit gat in de beveiliging gekozen.

Ontsnappingsspecialist

De vlucht ging direct naar Dubai waar de ingehuurde ontsnappingsspecialist Michael Taylor, ex-Green Beret, klaar stond met een privé vliegtuig. Nadat Ghosn was overgestapt, vloog deze via Istanboel naar Beiroet. Daar aangekomen liet Ghosn direct weten dat hij daar was en dat hij vrijuit met de media kon en wilde praten. Dat gesprek staat gepland voor 8 januari. Maar het is nog de vraag of de ex-Renault topman tot die tijd op vrije voeten blijft, want Interpol heeft een ‘red notice’ bij de Libanese overheid neergelegd. En hoewel de internationale politie blijft volhouden dat het niet gaat om een arrestatiebevel, is het wel een officieel verzoek om Ghosn op te pakken en aan Japan uit te leveren. Op dit moment is het nog onduidelijk of Libanon aan dit verzoek gehoor zal geven.

De piloten en de crew die het vliegtuig vanuit Turkije naar Libanon vlogen zijn inmiddels opgepakt door de Turkse overheid. Deze is een onderzoek gestart naar hoe het vliegtuig zonder toestemming heeft kunnen vliegen. Daarnaast zijn in Japan bezig om uit te zoeken hoe Ghosn zo makkelijk van zijn huis naar zijn vliegtuig kon komen en wie daarbij betrokken waren. Zodra we hier meer over horen, laten we het direct weten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.