Carlos Ghosn neemt ontslag als Renault-topman
Carlos Ghosn heeft ontslag genomen als topman van Renault. Hij was bij Nissan en Mitsubishi al uit zijn functie gezet na zijn arrestatie in november vorig jaar. Ghosn wordt verdacht van financiële wanpraktijken.
Borgverzoeken afgewezen
Ghosn werd op 19 november gearresteerd toen hij met zijn privéjet op het Haneda-vliegveld bij Tokio landde. De Japanse justitie houdt hem sinds die tijd vast en heeft tot nu toe twee borgverzoeken afgewezen. Vlak na de jaarwisseling verscheen Ghosn in de rechtszaal. De 64-jarige Franse Braziliaan – duidelijk vermagerd – zei in een verklaring dat hij onterecht is beschuldigd.
Persoonlijke verliezen
Hem worden diverse financiële delicten ten laste gelegd. Zo zouden Ghosn en zijn rechterhand Greg Kelly de hoogte van hun beloningen niet juist hebben gerapporteerd. Daarbij zou Ghosn zijn zus een betaalde functie als adviseur hebben gegeven en persoonlijke investeringsverliezen hebben afgewenteld op Nissan. Ook heeft de autofabrikant betaald voor huizen van de topman in onder meer Rio de Janeiro, Parijs en Amsterdam.
Eigen stripboekenserie
Tot zijn arrestatie was Ghosn een superster, met in Japan zelfs zijn eigen stripboekenserie. Hij haalde Nissan bij de rand van de afgrond weg en maakte van de complexe Renault-Nissan-alliantie (waar later Mitsubishi bij kwam) een van de grootste autofabrikanten ter wereld. Ghosn was ook controversieel. Hij lag in de clinch met de Franse staat over zijn salaris en streek Japan tegen de haren in met fusieplannen tussen Renault en Nissan.
Scheve verhoudingen
In het land wordt al jaren gemord over de scheve verhoudingen binnen het samenwerkingsverband. Renault – dat Nissan twintig jaar geleden van de ondergang redde – heeft een belang van 43 procent in de Japanse fabrikant en heeft stemrecht. Nissan daarentegen heeft slechts een belang van 15 procent in zijn Franse partner en geen stemrecht.
Geheim onderzoek
Naar nu blijkt werd de financiële handel en wandel van Ghosn al maanden binnen Nissan onderzocht. De Japanse producent hield dat tegenover Renault geheim. Zowel Nissan als Mitsubishi ontsloeg Ghosn binnen een paar dagen na zijn arrestatie. Renault bleef achter zijn topman staan (onschuldig totdat schuld is bewezen) en vroeg Nissan om informatie.
Onterecht en ongefundeerd
Ghosn houdt vol onschuldig te zijn. In de rechtszaal noemde hij de beschuldigingen “onterecht en ongefundeerd”. De Japanse rechter heeft besloten om Ghosn langer vast te houden omdat hij mogelijk zou willen vluchten of bewijs zou proberen te vernietigen. Het lijkt erop dat hij in de cel blijft tot zijn rechtszaak, die pas over een paar maanden zal plaatsvinden.
Lees ook:
Ook interessant
-
Dit is waarom er 27.000 Tesla Cybertrucks worden teruggeroepen
-
Volgens CEO is V8 voor AMG-rijders niet belangrijk
-
Belastingvoordeel elektrische auto verdwijnt: straks goedkoper om weer op benzine of diesel te rijden?
-
Kijk alleen met zonnebril naar het interieur van de Mansory G-Klasse
-
Ook voor deze nieuwe snelweg in Nederland moet straks tol betaald worden
-
Lotus te zwaar? Caterham komt met oplossing in EV-tijdperk
-
Italië roept Stellantis op het matje, omdat jullie deze auto niet kopen
-
Rolls-Royce Spectre Lunaflair is meest exclusieve Rolls-Royce ooit
-
Duik in de prijslijst: de Lancia Ypsilon is terug!
-
Waarom Volvo nog steeds wil dat EU verbrandingsmotor verbant
-
Kijk, dít kan er gebeuren als jij in de auto op je telefoon zit!
-
Onderzoek: Jan Modaal kan van A naar B reizen niet meer betalen