Autovisie
Autovisie Nieuws 24 jan 2019

Carlos Ghosn neemt ontslag als Renault-topman

Carlos Ghosn heeft ontslag genomen als topman van Renault. Hij was bij Nissan en Mitsubishi al uit zijn functie gezet na zijn arrestatie in november vorig jaar. Ghosn wordt verdacht van financiële wanpraktijken.

Carlos Ghosn
Fotocredit: Joel Saget / AFP

Ghosn wordt als bestuursvoorzitter vervangen door Michelin-baas Jean-Dominique Senard en als algemeen-directeur door Thierry Bolloré, die sinds eind vorig jaar voor hem invalt. Het nieuws werd op televisie bekendgemaakt door Bruno Le Maire, de Franse minister van Financiën. Die stuurde vorige week al aan op het ontslag van Ghosn.

Borgverzoeken afgewezen

Ghosn werd op 19 november gearresteerd toen hij met zijn privéjet op het Haneda-vliegveld bij Tokio landde. De Japanse justitie houdt hem sinds die tijd vast en heeft tot nu toe twee borgverzoeken afgewezen. Vlak na de jaarwisseling verscheen Ghosn in de rechtszaal. De 64-jarige Franse Braziliaan – duidelijk vermagerd – zei in een verklaring dat hij onterecht is beschuldigd.

Persoonlijke verliezen

Hem worden diverse financiële delicten ten laste gelegd. Zo zouden Ghosn en zijn rechterhand Greg Kelly de hoogte van hun beloningen niet juist hebben gerapporteerd. Daarbij zou Ghosn zijn zus een betaalde functie als adviseur hebben gegeven en persoonlijke investeringsverliezen hebben afgewenteld op Nissan. Ook heeft de autofabrikant betaald voor huizen van de topman in onder meer Rio de Janeiro, Parijs en Amsterdam.

Eigen stripboekenserie

Tot zijn arrestatie was Ghosn een superster, met in Japan zelfs zijn eigen stripboekenserie. Hij haalde Nissan bij de rand van de afgrond weg en maakte van de complexe Renault-Nissan-alliantie (waar later Mitsubishi bij kwam) een van de grootste autofabrikanten ter wereld. Ghosn was ook controversieel. Hij lag in de clinch met de Franse staat over zijn salaris en streek Japan tegen de haren in met fusieplannen tussen Renault en Nissan.

Scheve verhoudingen

In het land wordt al jaren gemord over de scheve verhoudingen binnen het samenwerkingsverband. Renault – dat Nissan twintig jaar geleden van de ondergang redde – heeft een belang van 43 procent in de Japanse fabrikant en heeft stemrecht. Nissan daarentegen heeft slechts een belang van 15 procent in zijn Franse partner en geen stemrecht.

Geheim onderzoek

Naar nu blijkt werd de financiële handel en wandel van Ghosn al maanden binnen Nissan onderzocht. De Japanse producent hield dat tegenover Renault geheim. Zowel Nissan als Mitsubishi ontsloeg Ghosn binnen een paar dagen na zijn arrestatie. Renault bleef achter zijn topman staan (onschuldig totdat schuld is bewezen) en vroeg Nissan om informatie.

Onterecht en ongefundeerd

Ghosn houdt vol onschuldig te zijn. In de rechtszaal noemde hij de beschuldigingen “onterecht en ongefundeerd”. De Japanse rechter heeft besloten om Ghosn langer vast te houden omdat hij mogelijk zou willen vluchten of bewijs zou proberen te vernietigen. Het lijkt erop dat hij in de cel blijft tot zijn rechtszaak, die pas over een paar maanden zal plaatsvinden.