Tijanni van Groeningen
Tijanni van Groeningen Nieuws 23 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Cadillac begint productie volledig elektrische Lyriq

Cadillac gaat een andere koers varen. De eerste stap is alvast gezet door de productiestart van de eerste volledig elektrische Cadillac. De Lyriq wordt gebouwd in de ‘Spring Hill’ fabriek in Tennessee. Hij zal in 2023 op de markt verschijnen.

De Cadillac Lyriq lijkt voorlopig goed aan te slaan bij het publiek. GM claimt dat alle reserveringen voor de Lyriq Debut Edition vorige zomer al in tien minuten uitgegeven waren. Naar eigen zeggen blijft de vraag maar stijgen. Op 19 mei zal Cadillac beginnen met het aannemen van extra bestellingen.

Elektrische toekomst

Net als vrijwel alle autofabrikanten moet ook Cadillac er aan geloven. Het bedrijf moet het voor elkaar krijgen om in ieder geval voor 2030 CO2-neutraal te worden. Met de Lyriq doen ze hun eerste échte stap in die richting. “De Cadillac Lyriq zet de standaard voor de toekomst van Cadillac en is een mijlpaal voor General Motors richting een volledig elektrische toekomst. Dit is een grote dag voor het hele GM team. We hebben de Spring Hill assemblagefabriek opnieuw ontworpen met de beste, meest geavanceerde technologie ter wereld. Het team heeft eindeloos gewerkt om de voorbereidingen negen maanden sneller te voltooien dan gepland,” aldus president van General Motors, Mark Reuss.

De eerste elektro-auto van Cadillac zal voorzien zijn van een 100 kWh grote batterij die een maximale laadsnelheid zal hebben van 190 kW. Met deze laadsnelheden zou het volgens Cadillac mogelijk moeten zijn om 122 kilometer te kunnen rijden zodra hij tien minuten heeft opgeladen. Cadillac zegt dat een volle batterij garant staat voor een actieradius van 483 kilometer. De Cadillac heeft de beschikking over een enkele elektromotor die de achterwielen aandrijft en verantwoordelijk is voor 340 pk en 440 Nm. GM heeft een behoorlijk gevaarte gemaakt van de Lyriq. Het is namelijk een reus van bijna 5 meter lang en de bolide weegt meer dan 2500 kilo.

Ultium platform

De Lyriq zal op het Ultium platform van General Motors komen te staan. Speciaal ontworpen voor de EV-strategie van het concern. Ook de GMC Hummer EV staat op dit platform. In 2030 wil GM 30 elektrische modellen aan kunnen bieden. Dat gaat het doen met merken als Chevrolet, GMC, Buick en dus ook Cadillac. De mogelijkheid om de batterijcellen te stapelen zorgt voor snellere laadtijden. Het platform is specifiek gebouwd voor de elektrificatie voor een divers aanbod grote SUV’s en trucks.

Cadillacs zijn in Nederland (en Europa in het algemeen) nooit als warme broodjes over de toonbank gegaan. Sterker nog Cadillac verkoopt in Nederland maar één model. De XT4. In heel Europa werden er daar vorig jaar maar 405 van verkocht. De Lyriq is echter een ander soort Cadillac. Met zijn hypermoderne uiterlijk en interieur in combinatie met een elektrische aandrijflijn zal hij in Europa wellicht meer in de smaak vallen dan menig andere Cadillac. Daarvoor moet hij natuurlijk wel in Europa verkocht worden. Of dat ook gaat gebeuren is nog niet bekend.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.