Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 2 okt 2019

Bosch: ‘explosies maken elektrische auto’s veiliger’

Bij een ongeluk met een elektrische auto komen er verschijnen er vaak complicaties rondom de accu en de stroomvoorziening waardoor hulpverleners niet snel kunnen helpen. Bosch denkt dit te kunnen oplossen met explosies.

Uitgebrande elektrische auto

Wanneer een elektrische auto bij een ongeluk betrokken raakt, is het voor hulpverleners vaak extra lastig om in te grijpen. Mogelijke schade aan het accupakket, de bekabeling of andere problemen rondom de stroomvoorziening kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat de carrosserie van de auto onder stroom komt te staan. Ook kan de auto zelfs dagen na de crash nog in de brand kan vliegen.

Explosies

Het zijn problemen die voor een deel voorkomen kunnen worden door het accupakket na een ongeluk zo snel mogelijk los te koppelen van de rest van de auto. Maar om dit te doen moeten hulpverleners eerst deze aansluitingen vinden, bereiken en doorknippen. Volgens Bosch is dit allemaal niet nodig dankzij de inzet van explosies. In dit geval kleine gecontroleerde explosies.

De explosieven worden op belangrijke punten in het elektrische systeem geplaatst en aangestuurd door een speciale chip. Als deze een ongeluk detecteert laat hij de ze afgaan. De explosieven, die niet meer dan een paar gram wegen en een vierkante centimeter groot zijn, duwen een fysieke scheiding tussen de elektriciteitskabels en het accupakket. Resultaat hiervan is dat de accu direct van alles is losgekoppeld. Hierdoor kan bijvoorbeeld de carrosserie niet meer onder stroom komen te staan en wordt brand door kortsluiting met kabels voorkomen.

Niet de perfecte oplossing

Met de oplossing van Bosch kunnen hulpverleners veel sneller aan de slag. Ze hebben immers minder werk om de auto veilig te stellen. Helaas is het nog niet de perfecte oplossing. Het gevaar van een beschadigde accu en de (mogelijk explosieve) gevolgen hiervan blijven bestaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bosch: ‘explosies maken elektrische auto’s veiliger’
Sluiten