Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 23 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

BMW X7 krijgt 530 pk uit V8-motor

 Jawel, er komt toch een BMW X7 met V8-aandrijving deze kant op. Na het afwijzen van de X7 4.4 V8 voor de Europese markt, brengt BMW nu wel de topversie X7 M50i deze kant op. De zevenpersoons mastodont met M-behandeling verschijnt in de herfst in de Nederlandse showroom.

BMW X7 M50i

Bij de onthulling van de BMW X7 eind vorig jaar was BMW er nogal duidelijk over. De op dat moment aangekondigde X7 met 4.4 V8-motor is niet voor Europa bestemd. De autobouwer hield die motorisering met de naam xDrive50i op de Amerikaanse markt. Maar de X7 M50i die vanaf augustus in de Amerikaanse fabriek in Spartanburg van de band komt te rollen, wordt wel op de boot naar Europa gezet.

Zelfontbrander

Het is de tweede X7-versie die een M-behandeling heeft ondergaan. Op de prijslijst prijkt al een M50d met 3,0 liter zes-in-lijn dieselmotor. De zelfontbrander is goed voor een vermogen van 400 pk. De benzinebroer doet daar een flinke schep bovenop. Uit de achtcilinders put BMW een vermogen van 530 pk, waarmee hij ook 63 pk sterker is dan de xDrive50i. Met het koppel van 750 Nm levert de krachtbron bijna net zoveel trekkracht als de oliegestookte M50d, die tot 760 Nm komt. Vierwielaandrijving is, net als een achttrapsautomaat, standaard.

Sprint

De X7 M50i is in staat om de sprint 0-100 km/h in 4,7 tellen af te ronden. Over de topsnelheid wordt nog niet gesproken, maar de xDrive50i haalt een elektronisch begrensde 250 km/h. De M50i zal daar niet van afwijken. BMW X7 M50i

M GmbH

De M in de naamgeving van de X7 M50i duidt uiteraard op de bemoeienis van BMW M GmbH, de motorsportafdeling van het Duitse bedrijf. Speciaal voor het topmodel van de X7-lijn heeft M de rest van de auto ook onder handen genomen. Naast de montage van 21 inch wielen in een specifiek design, een sportuitlaatsysteem en een M Sport differentieel geeft BMW M de X7 M50i een specifieke onderstelafstelling. Daartoe is de luchtvering opnieuw afgesteld. In de Sport-stand zakt de koets bij een snelheid van 138 km/h precies twee centimeter. Een prijskaartje is voor de X7 M50i nog niet bekend.

Ook X5 M50i

Tegelijkertijd komt BMW ook met de M50i-uitvoering voor de X5. Dit topmodel krijgt dezelfde motorspecificaties, maar mede door het lagere wagengewicht accelereert de X5 M50i in slechts 4,3 seconden van stilstand naar 100 km/h. De afstelling van het onderstel is op de X5 afgestemd. De luchtvering, zoals standaard onder de X7, is voor de X5 optioneel verkrijgbaar. BMW X5 M50i

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.