Tijanni van Groeningen
Tijanni van Groeningen Nieuws 11 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

BMW-familie wordt uitgebreid met merk Alpina

BMW voegt een nieuw label aan zijn stal toe. Het lijft namelijk Alpina in. Het is niet voor het eerst dat de Duitsers puur een merknaam overnemen. Eerder werden de labels Rolls-Royce en John Cooper Works overgenomen. Het bedrag dat met de overname is gemoeid, is onbekend.

Deze occasion wil je: Alpina B6-2.8 zoekt meestertemmer

Aankoop

“De BMW Groep heeft de rechten van het merk veiliggesteld wat zal leiden tot nog meer diversiteit in het aanbod luxe voertuigen,” volgens BMW.

“De beweging richting elektromobiliteit en toenemende regulaties wereldwijd – specifiek op het gebied van emissies, software validatie en vereisten voor rijsassistentie en monitoringssystemen – resulteren in aanmerkelijk hogere risico’s voor kleinschalige fabrikanten”, zo luidt het bericht dat BMW gister naar buiten bracht. De verkoop van de rechten van Alpina aan BMW moet het bedrijf toekomstbestendig maken. Zo hoeft Alpina geen gigantische investeringen te doen op het gebied van technologische ontwikkelingen, om zo te kunnen voldoen aan wereldwijde wetgevingen die steeds strenger worden. Het bedrijf hoopt op deze manier te vermijden dat de huidige legislatie ertoe leidt dat het bedrijf kopje onder gaat.

Wat verandert er?

Voorlopig in ieder geval nog niet bijster veel. We weten namelijk dat BMW en Alpina in 2020 hun samenwerkingsverband met nog eens vijf jaar hebben verlengd. Dat betekent dat ze in ieder geval tot 2025 op dezelfde voet verder gaan. Het bedrijf uit Buchloe voorziet en ontwikkeld voorlopig nog eigen modellen op BMW-basis, die het bedrijf ook zelf verkoopt. Ook zonder Alpina blijft het moederbedrijf verbonden aan het sportieve label. Het bedrijf maakt onveranderd accessoires voor de Alpina’s en verzorgt ook de service. Daarnaast blijft de onderneming een partner van BMW, dat reeds gebruik maakt van expertise op het gebied van ontwikkeling, homologatie en autosport.

Alpina B3 Touring

“De BMW Groep deelt de passie voor auto’s die tot de verbeelding spreken. Dat is waarom we nu samen een nieuw hoofdstuk in onze samenwerking aangaan. Door het handelsmerk te verkrijgen zijn we in staat om de koers te vormen van het merk dat geworteld is in traditie. We verheugen ons om Alpina aan de BMW familie toe te voegen,” aldus directielid Pieter Nota.

Alleskunner – Alpina B3 Touring – Review – Video

Alpina

In 1962 ontwikkelde Burkard Bovensiepen dubbele carburateurs voor de BMW 1500. BMW vond de kwaliteit van de carburateurs van Bovensiepen zodanig goed dat ze de auto’s waarbij deze waren geïnstalleerd de volledige fabrieksgarantie garandeerden. Vervolgens werd ‘Alpina Burkard Bovensiepen KG’ op 1 januari 1965, opgericht. De eerste jaren focusten ze zich op het tunen van onder meer de carburateur en krukas om meer kracht uit de motor van een basismodel BMW te halen.

BMW 1500

Sindsdien bestaat het productieproces van een Alpina uit veel meer dan dat. Tegenwoordig wordt de motor naar eigen smaak aangepast in diens faciliteiten in Buchloe. Vervolgens wordt deze naar de BMW fabriek gebracht om in de auto te plaatsen en krijgt het interieur de Alpina-behandeling in de eigen fabriek. Doordat de aanpassingen van Alpina handgemaakt zijn, is er maar een gelimiteerd productieaantal mogelijk. Alle auto’s worden ook individueel genummerd.

d5-s-10006

Sinds 1983 wordt Alpina door het ‘Duitse Federale Ministerie van Transport, beschouwt als een autofabrikant. Iedere auto die ze onder handen nemen worden daarom ook daadwerkelijk als een Alpina geregistreerd, en niet als BMW. De wagens van Alpina kennen dan ook twee chassisnummers, een van donorleverancier BMW en een van Alpina.

Rolls-Royce en John Cooper Works

Met Alpina in het portfolio heeft BMW nog een label erbij. De fabrikant heeft onder de BMW-vlag al i, M en M Motorsport. Wat de Duitsers nu met Alpina doen, deed het eerder met John Cooper Works. Dat was eveneens een huistuner. In eerste instantie verkocht Mini de producten van John Cooper Works, om vervolgens de tuningskits af-fabriek te leveren. Nadat de JCW-lijn een groot succes was heeft Mini de rechten op de naam John Cooper Works van Mike Cooper, zoon van de grondlegger John Cooper, overgenomen. Daarna heeft het bedrijf John Cooper Works als sportief merk in de markt gezet. Anders verliep het met Rolls-Royce. Het BMW-concern verkreeg de licentie op de naam waaronder het vervolgens een eigen model mocht ontwikkelen, bouwen en vercommercialiseren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.