Autovisie
Autovisie Nieuws 11 okt 2016

Bijzonder gebruikt: Benetton B198/01 F1-auto

Ah, Benetton. De naam die elke autoliefhebber veel eerder associeert met de prestaties van Michael Schumacher dan het kledingmerk. Deze Benetton B198/01 F1 was niet van hem, maar is zeker wel ‘de moeite van het overwegen waard.’

Benetton B198/01

Benetton B198/01

Zoals de typeaanduiding al aangeeft was dit Benettons strijdwagen in 1998. Schumacher was toen alweer toe aan zijn derde seizoen bij Ferrari, en dat was ook wel te merken: het team van het Italiaanse kledingmerk won geen enkele Grand Prix – al wist Giancarlo Fisichella nog wel wat tweede plaatsen in de wacht te slepen.

Anno 2016 spreekt deze auto misschien minder aan een bolide van de zevenvoudig wereldkampioen uit Duitsland, maar dat is zeker geen reden om de auto geen blik waardig te gunnen. Alleen al vanwege de in stand gehouden babyblauwe/witte kleurstelling.

V10

De auto in kwestie is recent nog ingezet in BOSS GP-races voor gepensioneerde Formule 1’s. We lontbreekt de originele, heerlijk gillende Playlife-V10. (Eigenlijk een gerebadgede Mecachrome-motor, wat in de oorsprong weer een Renault-blok is.) Maar niet getreurd, want in plaats daarvan is een degelijkere, 740 pk-sterke Judd-V10 gemonteerd. V

erder beschikt de auto nog over alle elektronica om uitgelezen te kunnen worden met een laptop, de originele versnellingsbak en natuurlijk koolstof-keramische remmen. De prijs is overigens nader overeen te komen, al verwachten we niet dat ‘ie voor veel minder dan twee ton van de hand gaat.

Magny Cours

Ook Alexander Wurz reed met de Benetton B198/01 en wist er meermaals als vierde mee over de finishlijn van een GP te komen. Hier demonstreert de Oostenrijker zijn kunsten achter het stuur van de bolide op het bijna vergeten circuit van Magny Cours.