Autovisie
Autovisie Nieuws 19 jul 2016

Topman haalt bezem door kwakkelend Ferrari F1-team

Ferrari heeft het niet gemakkelijk in de Formule 1. Wil de fameuze Italiaanse renstal weer meestrijden om de hoogste eer, dan moet er wat veranderen. Weet ook de allerhoogste baas.

Sergio Marchionne en Maurizio Arrivabene.
Sergio Marchionne en Maurizio Arrivabene.

Ferrari

Het wil maar niet lukken met Ferrari in de Formule 1. Na enkele teleurstellende jaren (ondanks drie zeges in 2015) moest er dit seizoen weer gestreden worden om de wereldtitel, maar de Italianen komen simpelweg niet consequent in de buurt van Mercedes. Het Red Bull Racing van Max Verstappen en Daniel Ricciardo is ze eigenlijk zelfs al voorbijgestreefd.

Sergio Marchionne, topman van moederbedrijf Fiat-Chrysler en Ferrari, heeft er onderhand genoeg van. Volgens Britse media is hij zelf enkele dagen naar Maranello gekomen om orde op zaken te stellen. De Italiaanse Canadees staat bekend om zijn boute uitspraken en no-nonsense aanpak.

Sebastian Vettel en Kimi Raikkonen.
Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen.

Sebastian Vettel

En dus zullen er klappen vallen. Niet aan de rijderskant, want Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen rijden sowieso in 2017 nog bij de ‘Scuderia’. Teambaas Maurizio Arrivabene is ook genoemd als zondebok, maar kan waarschijnlijk ook aanblijven – Ferrari heeft de laatste jaren al te vaak gewisseld van teamchef.

Technische mannen moeten wel vrezen voor hun positie. Vooral technisch directeur James Allison, die door persoonlijke omstandigheden nauwelijks aan de auto van dit seizoen heeft kunnen werken. En dat is te zien, want Ferrari heeft vooral moeite om betrouwbaarheid te combineren met snelheid. De vraag is dan ook vooral: welke techneut kan Ferrari er weer bovenop helpen?

Ralf Schumacher, Michael Schumacher, Ross Brawn en Jenson Button.
Ralf Schumacher, Michael Schumacher, Ross Brawn en Jenson Button.

Michael Schumacher

Het antwoord zou zomaar kunnen liggen bij de man die achter Michael Schumacher stond in de succesjaren 2000 tot en met 2004: Ross Brawn. De nurks kijkende Brit richt zich nu vooral op zijn vishobby, nadat hij in 2013 uit de Formule 1 stapte – nadat zijn eigen team Brawn GP (ontstaan uit Honda’s renstal) was getransformeerd tot Mercedes’ fabrieksteam. Brawn zou al benaderd zijn door Ferrari, maar zich niet weer vol op een rol in de sport willen storten.

Feit is dat Ferrari een reddende engel nodig lijkt te hebben om eindelijk weer met regelmaat te kunnen strijden om Grand Prix-zeges, en dus de wereldtitel. De snelle Duitser is immers al aan boord. Hij heeft alleen wel een goede auto nodig om ook daadwerkelijk wat te kunnen bereiken.