Autovisie
Autovisie Nieuws 9 aug 2018

Beurswaakhond onderzoekt Tesla-tweet Elon Musk

Tja, daar konden we op wachten. De Securities and Exchange Commision (SEC) is een onderzoek gestart naar Elon Musk. Hij zou zich met zijn tweet over het van de beurs halen van Tesla schuldig hebben gemaakt aan marktmanipulatie.

DX187_7073_9

Dus wil de Amerikaanse beurswaakhond opheldering van Tesla, zo schrijft The Wall Street Journal. Musk schreef dinsdag op twitter dat hij Tesla van de beurs wilde halen tegen 420 dollar per aandeel. Hij zou de financiering al rond hebben. Door die uitspraak steeg het aandeel Tesla in één dag 11 procent in waarde. De handel moest zelfs even worden stilgelegd.

Beursfraude

De SEC wil nu een onderbouwing van Tesla. Want als de financiering voor het terugkopen van Tesla-aandelen nog niet rond is, dan heeft Musk mogelijk beursfraude gepleegd door te zeggen dat het wel zo is. Ook wil de toezichthouder weten waarom de topman de koersgevoelige informatie eerst via Twitter deelde en pas later met een persbericht kwam.

Short sellers

Musk wil Tesla van de beurs halen om meer rust te creëren. Hij wil zich meer richten op de lange termijn en ook wil hij af van de verplichting om ieder kwartaal bedrijfsresultaten te presenteren. Daarbij heeft Tesla een probleem op de beurs. Veel beleggers – zogeheten short sellers – zetten juist in op een daling van de koers. Musk wil hen de wind uit de zeilen nemen.

Rechtszaken

Die short sellers zijn nu furieus. Door de tweet van Musk en de daaropvolgende koersstijging zijn ze zo’n 1,5 miljard dollar kwijt. Ze verwijten Musk marktmanipulatie en beginnen mogelijk rechtszaken tegen hem. De Tesla-topman heeft overigens de schijn tegen, want op 17 juni zei hij: “Short sellers hebben nog drie weken voordat hun positie zal exploderen.” Hij lijkt daarmee vooruitgelopen te hebben op zijn tweet van afgelopen dinsdag.