Thijs Schuit
Thijs Schuit Nieuws 6 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

BAC zwaait Mono uit met drie speciale One-edities

In 2011 kwam Briggs Automotive Company (BAC) met de Mono op de markt. Nu, 9 jaar later, nemen we afscheid van de iconische BAC Mono.

Mono One

BAC neemt in stijl afscheid met drie uitvoeringen, die naar de naam ‘Mono One’ luisteren. Elk model heeft zijn eigen kleur, en ook die kleuren staan al vast: Iconic White, Carbon Black en Neon Red. Deze kleuren verwijzen naar de drie bedrijfskleuren van BAC. De volledige koets is opnieuw vervaardigd uit koolstofvezel. Andere exclusieve details zijn unieke logo’s, gedenkplaten en deels uit koolstofvezel vervaardigde wielen. De glanzend witte kleur verwijst naar de eerste Mono die werd geïntroduceerd in 2011 op de Retro Classics Show in Stuttgart. Dit is tevens de meest populaire kleur voor de Mono. De Carbon Black-variant heeft een koolstofvezel zwart zichtbare carrosserie met contrasterende logo’s en stiksels. De Neon Red-uitvoering heeft een rode kleur met wit geschilderde details en scherpe rode accenten. Alle uitvoeringen worden geleverd met een speciale helm, die ook is geïnspireerd op de kleuren van de Bjork-robot.

BAC Mono

BAC heeft jaren geleden namelijk de inspiratie van het design van de Mono opgedaan bij de robot uit de videoclip ‘All Is Full Of Love’ van Bjork uit 1999. De eerste Mono had met zijn introductie in 2011 een 2,3-liter viercilinder Cosworth-motor met 280 pk. In 2015 kwam BAC met een geblazen 2,5 liter-viercilinder van Mountune, die 305 pk leverde. En dat op een gewicht van slechts 580 kilogram! Vanuit stilstand zit je dan ook in 2,8 seconden op de 100 km/h. In 2019 kwam hier nog een speciale honderdste editie van de Mono bij, in carbon groen met goudkleurige details. Het een na laatste ‘speciaaltje’ van BAC kwam er in de vorm van de Mono R, in een oplage van slechts dertig exemplaren. Deze was getuned van 305 pk naar 345 pk. Dankzij een afslankkuur woog deze nog maar 555 kilogram in plaats van 580 kilogram.

Opvolger

Dat er een opvolger van de Mono komt, is al bevestigd. BAC spreekt over een lancering van de gloednieuwe generatie Mono op de Geneva International Motor Show van 2020. Over dit nieuwe model zijn nog geen details bekendgemaakt. We weten enkel dat de productie van dit model in de zomer van 2021 van start moet gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.