Autovisie
Autovisie Nieuws 12 jun 2015
Leestijd: 2 minuten

Autovisie Cars & Coffee XXL: Mazda 808

Op zaterdag 20 juni gaan er in Nederland heel wat garagedeuren open. Het maakt niet uit wat erachter staat – een klassieker, sportwagen, getunede auto of anderszins interessante vierwieler – in groten getale komen ze naar Autovisie Cars & Coffee XXL. In de aanloop naar het Nationale Auto8Daagse-evenement stellen we alvast een aantal bezoekers voor. Dit keer Marco de Leeuw met zijn klassieke Mazda.

Welke auto heb je?

Een hemelsblauwe Mazda 808 uit 1973. Mijn exemplaar was een van de eerste die in Japan op de boot naar Nederland werd gezet. Hij zou hier eigenlijk door het leven gaan als 808, maar Peugeot claimde in Europa het alleenrecht op driecijferige type-aanduidingen met een 0 in het midden. Terwijl de boot onderweg was naar Europa werd Peugeot in het gelijk gesteld. Daarom moest mijn Mazda eigenlijk een 818-badge krijgen, maar op een of andere manier ontsprong hij de dans. Porsche kreeg overigens ook te maken met Peugeot. De 911 zou oorspronkelijk 901 gaan heten, maar ook dit stuitte op Frans verzet.

Waarom juist deze auto?

Vanaf 1973 reden we thuis Mazda. En aangezien ik gek was van auto’s, begon mijn liefhebberij zich op het Japanse merk te richten. Als je kind bent, is papa’s auto’s immers de beste. In de jaren zeventig waren er nog maar weinig liefhebbers van Mazda, maar inmiddels is dat anders. ‘We’ zijn verenigt in de Hadi-Mazda Club. Mijn eigen voorkeur gaat uit naar Mazda’s met achterwielaandrijving en een aan de voorkant scharnierende motorkap. In de club zijn alle Mazda’s die vijfentwintig jaar of ouder zijn welkom. Er is eerder een Hadi-Mazda Club in Nederland geweest, maar dat was een andere club met dezelfde naam. Mijn 808 is van de voorzitter daarvan geweest.

Wat is je favoriete herinnering aan je auto?

Mijn favoriete herinnering is tevens de reden waarom ik mijn 808 heb. In 1973 gingen we met ons hele gezin onze nieuwe rode Mazda 1000 ophalen bij Mazda-dealer Bruntink in Doetinchem – zo’n zelfde Mazdaatje heb ik nu overigens in mijn collectie. We waren allemaal apetrots, want het was onze eerste ‘echte’ auto. Bij het wegrijden zagen we echter een blauwe 808 staan. Toen zei mijn moeder: “Wat zou het mooi zijn als dat ooit nog eens zou kunnen.” Nou mam, bij dezen: het is gelukt!

Benieuwd naar de auto’s van andere aanwezigen tijdens Autovisie Cars & Coffee XXL? Bekijk ze hier op Autovisie Facebook. Van 20 – 28 juni vieren we het grootste autofeest van Nederland. Tijdens de Nationale Auto8Daagse worden er diverse events georganiseerd. Bekijk het complete overzicht events op www.auto8daagse.nl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.