Autovisie
Autovisie Nieuws 17 jun 2015

Autovisie Cars & Coffee XXL: AMC Eagle

Op zaterdag 20 juni gaan er in Nederland heel wat garagedeuren open. Het maakt niet uit wat erachter staat – een klassieker, sportwagen, getunede auto of anderszins interessante vierwieler – in groten getale komen ze naar Autovisie Cars & Coffee XXL. In de aanloop naar het Nationale Auto8Daagse-evenement stellen we alvast een aantal bezoekers voor. Dit keer Yuri met zijn bijzondere AMC Eagle.

10408611_1511191572489305_7076712272468174583_n

Welke auto heb je?

Een AMC Eagle Limited Sportswagon uit 1983. De auto is in Canada geproduceerd en wordt aangedreven door een 4,2 liter zescilinder. Bijzonder is dat de Eagle geldt als ’s werelds eerste echte SUV. Immers, de AMC is een gewone stationwagon die iets hoger op zijn wielen staat en is uitgerust met een ‘shift on the fly’ vierwielaandrijvingssysteem.  En ondanks dat het geen echte terreinwagen is, staat hij ook buiten de gebaande paden zijn mannetje. Mijn exemplaar is nieuw in Nederland geleverd door de Hollandse Auto Import (HAI). Leuk is dat alle originele stickers er nog op zitten en ook de oorspronkelijke sleutels met Eagle- en HAI-sleutelhangers nog aanwezig zijn.

Waarom juist deze auto?

Voor mijn werk – ik restaureer zeldzame klassieke caravans – was ik op zoek naar een leuke oldtimer. Ik wilde een auto die op foto’s en evenementen samen met één van mijn caravans de show kon stelen. Omdat ik niet wilde dat het een patserwagen zou zijn en ik een werkelijk zeldzaam iets zocht, ging ik aanvankelijk op zoek naar een AMC Pacer. Tijdens de zoektocht kwam ik deze unieke Eagle tegen en was ik gelijk gecharmeerd door het feit dat hij mooi is van lelijkheid. Nu ik hem wat langer heb, vind ik hem echter steeds mooier worden. De AMC was niet alleen verregaand origineel toen ik hem kocht, maar ook kei- en keihard! Een gelukje dus. Hij is recent bij een dealer gereviseerd en nagekeken en nu in zeer betrouwbare staat, waardoor ik hem dagelijks kan inzetten.

Wat is je favoriete herinnering aan je auto?

Leuk aan de AMC is dat mensen niet weten wat het is, maar wel gelijk beseffen dat de Eagle geen gewone auto is. Onderweg krijg ik veel enthousiaste reacties van medeweggebruikers. Daarbij spreken veel mensen me aan over de AMC. En dat de Eagle sterk is, bewees hij toen hij mijn bijna drie ton wegende Dodge Ram vlot trok nadat die was komen vast te zitten.

Benieuwd naar de auto’s van andere aanwezigen tijdens Autovisie Cars & Coffee XXL? Bekijk ze hier op Autovisie Facebook. Van 20 – 28 juni vieren we het grootste autofeest van Nederland. Tijdens de Nationale Auto8Daagse worden er diverse events georganiseerd. Bekijk het complete overzicht events op www.auto8daagse.nl.

Reageer op artikel:
Autovisie Cars & Coffee XXL: AMC Eagle
Sluiten